islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3192
EURO
35,0609
ALTIN
2.309,09
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

PİSLİKLERİ AÇIĞA VURUP SAVUNANLAR İMAN YOKSUNLARIDIR

PİSLİKLERİ AÇIĞA VURUP SAVUNANLAR İMAN YOKSUNLARIDIR
20 Haziran 2022 11:14
A+
A-

Yüce Rabbimiz biz insanları yeryüzünde denemeye uğratacağı için bütün güzellikleri gibi tüm çirkinlikleri varlığımıza kodlamıştır.

Rabbimiz bize merhametli olduğu için bizi insanlık çizgisinden aşağılara düşürecek ana çirkinlikleri, bir diğer anlatımla hataları-günahları da bizlere haram kılmış/yasaklamıştır.

“Rabbimizi ve yasalarını inkâr, canlılara işkence, insan öldürme, inançlara baskı ; çıplaklık, teşhir, zina, eşcinsellik; faiz, rüşvet, malların değerleriyle oynama, cimrilik, hırsızlık, gasp; zulüm, kin, hased, yalan, kibir, yalakalık, nefsini beğenir olma” vs. gibi çirkinlikler haram kılınıp yasaklanan hatalardan/günahlardandır.

Bu tür çirkinliklere/hatalara Kur’ân ve Sünnet kaynaklarımızda “ İslam Dini’ne ve ortak akla aykırı işlemler anlamına Münker, denir. Cinsel nitelikli olanları da Fahişe olarak da isimlendirilir.

Bütün bu ve benzeri bir kısmı Kur’ân ve Sünnet’te cezayı gerektirir suç olan çirkinliklerin yasaklanması, her zaman ve her yerde yapılabileceklerini gösterir. Değil insanın doğal yetenekleri ve maddî cezalar, ahiret hayatına ve bu hayatın sorgulamasına, Cennet ve Cehennem’e iman bile değinilen çirkinlikleri bütünüyle engelleyemez. Bunun içindir ki ölüm gelinceye kadar tövbe kapıları açık tutulmuştur.

Çirkinlikler Yayılmamalıdır

a.) Her biri bir günah olan çirkinlikleri/hataları araştırmamak Rabbimizin buyruğudur. (Hucurat 12) Gizlice veya belirli bir çevrede yapılan çirkinlikleri… yapıldıkları alana hapsedip örneğin medya veya sosyal medyaya sıçramasını engellemek de görevimizdir. Peygamberimiz şöyle buyurur:

“… Her kim dünyada bir Müslüman’ın ayıbını örter/açığa vurmazsa Allah da kıyamet günü onun ayıbını örter.” (Müslim, Birr, 18)

Bu görev kendi nefsimizde başlar. Daha açık bir anlatımla gizlice yaptığımız hataları açığa vurmamalıyız. Allah her şeyi bilir, Onun bildiği fakat kulların bilmediği sakıncalı işler açığa vurulmamalıdır ki hata/günah revaç bulmasın ve biz de bağışlanmış olabilelim. Peygamberimiz bizleri şöylece uyarır:

“İşlediği günahları açığa vuranlar dışında, ümmetimin tamamı affedilir. Bir adamın, gece kötü bir iş yapıp, Allah onu örttüğü halde, sabahleyin kalkıp: Ey falan! Ben dün gece şöyle şöyle yaptım”, demesi, açık günahlardandır…” (Buhârî, Edeb 60; Müslim, Zühd 52)

b.) Gerçek Müslüman hata edip günah işlese veya işlenen günaha tanık olsa bile çirkinliklerin toplum hayatında yayılmamasını rıza gösteremez, Çünkü İslami İman ve yaşam ölçüleri buna manidir. Rabbimiz Nûr 19’da şöyle buyurmaktadır:

“İnananlar arasında çirkin şeylerin yayılmasını arzulayan kimseler için dünyada da ahirette de çetin bir ceza vardır. Allah bilir, siz bilmezsiniz.”       

c.) Aleni olarak işlendiği için suç niteliğine bürünen eylemler ceza göreceği için toplumsal zararlarından bir ölçüde korunulmuş olur. Bu sebeple İslâm Hukuku’na göre takibi gerektirecek derecede alenileşmemiş çirkinlikler de açığa vurulmamalıdır.

Mesela İslam Hukuku’nda üçüncü derecede büyük çirkinlik olan zina eğer dört şahidin tanık olacağı şekilde açıktan işlenmemiş ise kişi tek başına şahid olduğu zinayı açığa vurup yargıya götüremez. Götürmesi ve zinacıların suçlarını inkâr etmeleri durumunda kişiye seksen sopa iftira cezası uygulanır. (Nûr 4) Burada amaç iftiraların önlenmesi kadar çirkinliklerin aleniyete dökülerek kötüye örnek oluşturmamasıdır.

d.) Çirkinliklerin Münker eylem olduğuna değinmiştik. Bizzat veya sözlü olarak çirkinlikleri menetmek Müslümanların görevidir.

Yaşadığımız toplumda bu görev yapılmadığı- gereğince yapılamadığı için yüreğiyle iman etmemiş münafıklar, piçlik/pislik olan hataları açığa vurup yaymakta ve de savunmaktadırlar. Rabbimiz bu hakikati şöylece açıklar:

Münafık erkekler ve münafık kadınlar (sizden yana değil), birbirlerinden yanadırlar. Onlar kötülüğü emreder, iyilikten alıkor ve cimrilik ederler. Onlar Allah’ı unuttular. Allah da onları unuttu! Çünkü münafıklar doğru yoldan sapmış fâsıkların ta kendileridir. Allah erkek münafıklara da, kadın münafıklara da kâfirlere de içinde ebedî kalacakları cehennem ateşini vâdetti. O, onlara yeter. Allah onlara lânet etmiş/rahmetinden uzaklaştırmıştır! Onlar için devamlı bir azap vardır.” (Tevbe 67-69)

Hulasa çirkinlikler meşru olmayan habis piçliklerdir. Piçlikleri habercilik ayağına veya her hangi bir sebeple medyada ve sosyal medyada duyurmak veya özel sohbetlerde konuşup yaymak ve de teşvik etmek bir piçlik/pislik türüdür. Elbette kaçınmamamız gerekir. Rabb,m,z şöyle buyurur:

“De ki: Pis ve kötü ile temiz ve iyi bir değildir; pis ve kötünün çokluğu hoşuna gitse de bu böyledir. Öyleyse ey akıl sahipleri! Allah’ın buyruklarına aykırılıktan korununuz ki kurtuluşa eresiniz.”

Ali Rıza Demircan

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.