islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4620
EURO
34,6892
ALTIN
2.434,88
BIST
9.909,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Çin, Afrika’yı Adım Adım İşgal Ediyor

Çin, Afrika’yı Adım Adım İşgal Ediyor

Fas, bu ayın başlarında bölgede Çin’in devasa altyapı programı Kuşak ve Yol Girişimi için bir uygulama planına imza atan ilk ülke olduğunda Kuzey Afrika’da başı çekti.

Diğer dört Kuzey Afrika ülkesi olan Mısır, Libya, Tunus ve Cezayir kuşak ve yol mutabakat zaptı imzaladı, ancak Fas, kendisinin ve Çin’in gerçekleştireceği projeleri detaylandırmak için bir adım daha ileri giden ilk ülke oldu.

Fas Dışişleri Bakanı Nasır Borita, girişimin “ticaret ve yatırım için yeni umutlar açacağını ve krallığın Yeni Kalkınma Modeli ile tutarlı ek fırsatlar getireceğini” söyledi. Fas, geçen yıl Gine-Bissau, Eritre, Sao Tome ve Principe ve Orta Afrika Cumhuriyeti de dahil olmak üzere yeni gelenlerle birlikte Çin ile kuşak ve yol uygulama planları veya Mutabakat Zaptı imzalayan 50’den fazla Afrika ülkesi arasında yer alıyor.

Geçmişte, kuşak ve yola katılmak, Çin politika bankaları Exim Bank of China ve China Development Bank’tan genellikle büyük altyapı projeleri için yüksek finansman beklentileri ile geldi. Ancak şimdi bu bankalar, kıtadaki borç sıkıntısının ortasında fizibilite çalışmaları talep ediyor.

Nottingham Üniversitesi’nin Malezya kampüsünde yardımcı doçent Benjamin Barton, Çin ekonomisindeki yavaşlama ve Pekin’den genel olarak daha içe dönük ve muhafazakâr bir yaklaşımla, “kötü düşünülmüş projelerin ve vahşi harcamaların baş döndürücü günleri oldu” dedi.

Barton, finansmanın daha katı hale geleceğini ve “sadece numaralarını artırmak için projeleri kabul etmek” yerine finansal, çevresel, sosyal ve politik faktörler tarafından yönlendirileceğini söyledi.

ÇİN DIŞİŞLERİ BAKANI 3 ULUSLU DOĞU AFRİKA TURUNA ÇIKTI

REDD Intelligence’da kıdemli araştırma analisti Mark Bohlund, kuşağın ve yolun “Çin’in Afrika’da kredi vermesinin itici gücü olarak abartıldığını” ve üyeliğin mutlaka Çin’den yeni veya daha fazla finansmanı tetiklemediğini söyledi.

Bohlund, “Çin’in Afrika’ya verdiği toplam kredi, kuşak ve yolun ortaya çıktığı 2013 yılında zirve oldu” dedi.

Pekin’deki Pinsent Masons hukuk firmasında uluslararası finans avukatı olan Kanyi Lui de sadece altyapı projelerinden uzaklaşıldığını öne sürdü.

Enerji, kaynak ve altyapı projelerinde Çinli kreditörlerin dâhil olduğu 100’den fazla sınır ötesi kredi işlemi hakkında tavsiyede bulunan Lui, Afrika’daki Çin kredilerinin büyük olasılıkla kıtadan ihracatı kolaylaştırmaya ve yerel bankalara likidite sağlamaya odaklanacağını söyledi.

“Büyük inşaat projelerini finanse etmekten farklı olarak, bu ticaret finansmanları çok daha uzun ilişkiler içeriyor ve ev sahibi ülke ile Çin arasındaki bağlantıyı ve alışverişi geliştirmeli” dedi.

“Çin’den Afrika’ya, özellikle daha önce devreye alınan büyük altyapı projelerinden yararlanabilecek üretken varlıklar ve faaliyetlerle ilgili olarak daha küçük ama daha kaliteli yatırımlar görmeyi ve ayrıca ihracatı teşvik ederek yerel ekonomiyi artırmayı bekliyoruz.”

ÇİN, DOĞU AFRİKA DEMİRYOLU BAĞLANTILARINI GENİŞLETMEYİ UMUYOR

Dakar görüşmesi sırasında Çin Devlet Başkanı Şi Jinping Afrika ihracatını desteklemek için 10 milyar dolarlık ticaret finansmanı sözü verdi ve finansal kurumlar için 10 milyar ABD doları tutarında kredi limiti daha verdi. Ancak Şi, Afrika’daki ikili proje finansmanına ne kadar girileceğini söylemedi.

Ancak Lui, bunun Çin’in Afrika’daki altyapıdan çıkacağı anlamına gelmediğini söyledi. “Bu, Çin’in benzersiz bir güce sahip olduğu ve son on yılda büyük bir proje boru hattının inşa edildiği bir alandır.”

Ancak çok taraflı kreditörlerle çalışan ticari bankaların gelecekte bu projelerin finansmanında muhtemelen daha aktif bir rol üstleneceklerini söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.