islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3366
EURO
35,2085
ALTIN
2.246,62
BIST
8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
9°C
Çarşamba Az Bulutlu
12°C
Perşembe Çok Bulutlu
12°C
Cuma Az Bulutlu
13°C

Çin, Afrika’yı İşgale Hazırlanıyor

Çin, Afrika’yı İşgale Hazırlanıyor

Çin’in planı Binlerce kilometre uzaklıkta ortaya çıktı. Son olarak çölde Amerikan uçak gemisi inşa eden Çin’in planı ifşa oldu, Amerikan Wall Street Journal gazetesi Çin ordusuna ait binlerce kilometre uzaklıktaki üssü haber yaptı.
Wall Street Journal’de yer alan habere göre, Çin Afrika’nın batı sahilinde savaş gemileri ve denizaltılar için yeni deniz üsleri kurarak, Atlantik Okyanusu’na hakim olma planları yapıyor. Pekin’in son zamanlarda bir dizi Afrika ülkesine 60 milyar dolarlık altyapı ve kalkınma kredisi vaadi verdiği biliniyor.
joe Biden hükümetinden üst düzey bir yetkili, gazeteye Pekin’in Ekvator Ginesi sahillerinde ilk kalıcı askeri varlığını kurmayı planladığını aktardı. İstihbarat şefleri, Çin lideri Xi Jinping’in Afrika ülkesi liderini, mevcut Bata limanını askeri üsse çevirmeye ikna etmeyi beklediğine inanıyor.
The Wall Street Journal’a demeçte bulunan, “Deniz güvenliği konularını ele almak diplomasimizin bir parçası olarak, Ekvator Ginesi’ne Çin faaliyetlerini içeren bazı potansiyel adımların, ulusal güvenlik endişelerini artıracağını açıkça belirttik” ifadelerini kullandı.
2009 senesinde Çin, ülkenin ana karada yer alan en büyük şehirlerinden biri olan Bata’da bir ticari liman kurdu. Ekim ayında Biden’ın Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Jonathan Finer, konuya yönelik Başkan Teodoro Obiang Nguema Mbasogo ile görüşmek amacıyla Ekvator Ginesi’ne gönderildi.
Fakat 72 yaşındaki başkan, Finer ile görüşmek için oğlunu gönderdi. Ziyaret sonrası ülkenin gelecekteki lideri olacağı düşünülen Mbasogo’nun oğlu, 19 Ekim’deki ziyaret nedeniyle Finer’e teşekkür etmek amacıyla Instagram’da bir video paylaştı.

BÜYÜK BİR BAHİS

Bir süredir çok sayıda kişi Çin’in, Afrika’nın doğu kıyısında, Pekin ile güçlü ve uzun süreli bir ilişki yürüten Tanzanya’da bir deniz üssü inşa etmeye çalıştığını düşünüyordu. ABD’li General Stephen Townsend Çin’in Afrika üzerinde büyük bir bahis oynadığını düşünüyor:
“Çinliler, Afrika’da belirli ülkelerde ABD’yi geride bırakıyor. Liman projeleri, ekonomik girişimler, altyapı ve bunlara ilişkin anlaşma ve sözleşmeler, gelecekte daha fazla erişime yol açacak.”
ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’un Çin’in askeri gücüne ilişkin 2020 raporu, Asya devinin diğer bölgelerle beraber Angola’daki deniz, hava ve kara kuvvetlerini desteklemek amacıyla yeni askeri tesisler yapmayı düşündüğünün bir işareti olarak görünüyor.
Raporda, Afrika ve Ortadoğu’dan ithal edilen fazla miktardaki petrol ve sıvılaştırılmış doğal gazın, bu bölgeleri gelecek 15 yıl süresince Çin için yüksek bir öncelik durumuna getirdiği ifade edildi.
ABD Barış Enstitüsü’nde kıdemli bir politika analisti olan Henry Tugendhat, Çin’in Afrika’nın batı kıyısında balıkçılık ve petrolün de dahil olduğu birçok ekonomik çıkarı olduğuna yönelik bilgi verdi.
Pekin’in Kamerun’da büyük bir ticari limanın finanse edilmesine ve inşasına yardımcı olduğuna vurgu yapan Tugendhat, Pekin’in Atlantik kıyısında bir deniz limanı elde etme gayretinin Çin’in askeri varlığının genişletilmesine imkan tanıyacağı uyarısı yaptı.
Afrika’da bulunan ABD askeri operasyonlarının en üst düzey komutanı General Townsend ve diğer komutanlar son kongre oturumlarında Çin konusundaki endişelerini ifade ederken, Tugendhat da Pekin’in okyanusa erişim isteğinin askeri bir amaçtan çok ekonomik kazanç için olabileceğini kaydetti.
Afrika’daki ABD askeri operasyonlarının en üst düzey komutanı, Çinli yetkililerin, gizli planlarını yürütmek amacıyla Moritanya’dan Namibya’nın güneyine kadar uzanan ülkelerle iletişimde kaldığını belirtti.

HAZİRAN AYINDA SİNYAL VERİLDİ

Amerikan ordusu, bu yılın Haziran ayında Çin’in Afrika’daki gizli üs planlarından bahsetmişti. Associated Press (AP) haber ajansıyla röportaj yapan ABD ordusunun Afrika Komutanı General Townsend, Atlantik Okyanusu’nu göstermişti.
General Townsend, Çin’in Afrika’nın batı sahillerinde Çin denizaltılarına ve Pekin’in askeri gücünü direkt Atlantik’e aktarabilecek uçak gemilerinin yer alacağı büyük bir deniz üssü kurmaya doğru ‘perde arkasından’ ilerlediğini ifade etmişti:
“Savaş gemilerini yeniden silahlandırabilecekleri ve tamir edebilecekleri bir yer arıyorlar. Böyle bir liman, çatışmalarda askeri açıdan yarar sağlar. Şimdi dikkatlerini Atlantik kıyısına çeviriyorlar ve orada böyle bir üs kurmak istiyorlar.”
General Townsend, Çin ordusunun kıtanın Hint Okyanusu kısmındaki Afrika Boynuzu’nda 3 bin 500 kilometreden daha uzak olan Cibuti’de böyle bir yer yapmaya çok yakın olduğunu da kaydetmişti.
Bu değerlendirmeler, Washington’daki Çin gözlemcileri arasında paniğe neden oldu, bazı isimler Amerikan halkının Pentagon’un son birkaç senedir uyarı yaptığı bu gerçekliğe uyanılması gerektiğini belirtti: Otoriter komünist hükümet tarafından yönetilen Çin, küresel bir askeri güç olarak ortaya çıkıyor.
Demokrasiler Savunma Vakfı Askeri ve Siyasi Güç Merkezi’nin başında olan Bradley Bowman, Washington Times’a “Atlantik’te normal yüzey ve yer altı Çin donanma gemilerini görmeniz an meselesi” diye konuştu.
“Amerikalıların bunun geldiğini bilmeleri gerekiyor ve soru şu; o zamana kadar hazırlanmak için ne yapacağımız?” ifadelerini kullanan Bowman, General Townsend tarafından yapılan uyarının ABD’li yasa koyucular tarafından savunma harcamaları tartışılırken dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

İLK ÜS CİBUTİ’DE KURULMUŞTU

Pekin, ilk denizaşırı deniz üssünün inşasını seneler önce Cibuti’de gerçekleştirdi ve üssün kapasitesini istikrarlı bir şekilde artırıyor. General Townsend, Associated Press’e 2 bin askeri personelin üsse konuşlandırıldığını dile getirdi. Townsend, “Elbette silahları ve cephanelerinin yanı sıra zırhlı savaş araçları var.” ifadelerini kullandı ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Yakında saldırı helikopterlerini içerecek şekilde oraya bir yığınak yapacaklarını düşünüyoruz.”
Cibuti operasyonu, ABD donanması liderliğindeki ve 3 bin 400 civarında ABD askerinin bulunduğu Afrika Boynuzu’ndaki Amerikan Kampı Lemonnier’den sadece yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta yer alıyor.
General Townsend parlamenterlere demeç vererek, “Pekin, Doğu, Batı ve Güney Afrika’daki ticari liman yatırımlarını, jeo-stratejik çıkarlarını ilerletmek için Çin askeri kuvvetlerinin katılımıyla yakından bağlayarak ek üsler açmaya çalışıyor.” dedi.

ÇİN YILLARINI HARCADI

Dünyanın dört bir yanında bulunan ABD askeri komutanları, Pekin’in Afrika, Güney Amerika ve Ortadoğu ülkeleri üzerinde agresif bir şekilde ekonomik nüfuzu olduğunu ve buralardaki üslerin peşinde olduğu konusunda uyarılarda bulunuyor.
Pekin, Güney Çin Denizi’nin tartışmalı sularında üsler kurmak amacıyla yıllarını harcadı ve Sri Lanka ve Pakistan’daki Çin’in finanse ettiği çok uzak limanlara denizaltılar ve savaş gemileri gönderiyor. Bu faaliyetlerle beraber yetkililer Pekin’in Afrika’ya yoğunlaştığını vurgulamaya çalıştılar.
General Townsend Associated Press’e “Çinliler, Afrika’daki belirli ülkelerde ABD’yi geride bırakıyor” dedi ve şöyle devam etti: “Liman projeleri, ekonomik girişimler, altyapı ve bunların anlaşmaları ve sözleşmeleri gelecekte daha fazla erişime yol açacak. Afrika’ya büyük yatırım yapıyorlar.” açıklamasında bulundu.
ABD Barış Enstitüsü’nün yayınladığı bir analizde, Afrika’nın Washington ile Pekin arasındaki “büyüyen güç rekabetinden kaçamadığını” belirtiyor: “Çin ile mücadele, Trump yönetiminin Afrika politikasının temel yıldızıydı. Biden yönetimi Pekin ile genel işbirliği alanları arıyor olsa da, Afrika politikası kesinlikle Çin’e meydan okuma amacını yansıtacak.”

ÇİN’İN ASKERİ GELİŞMELERİNİN HABERCİSİ

Ayrıca Bowman, The Times’a demeç vererek ABD’li politikacıların Pekin’in dünyanın herhangi bir bölgesindeki ekonomik yatırımlarını, gelecek yıllarda Çin askeri gelişmelerinin habercisi olarak göreceklerini ifade etti: “Çin’in Ortadoğu veya Afrika’daki ve hatta bu konuda Avrupa’daki ekonomik projelerini gördüğümüzde, bu faaliyetin ya şimdi ya da gelecekte askeri bir uzantısı olacağını varsaymalıyız.”
Çinli yetkililerse bu tanımlamaları kabul etmiyorlar. Fakat Bowman, Pekin’in Afrika’da ve dünyanın diğer bölgelerinde yaptığı işlerin “yeni-sömürgeci ve yeni emperyalist kaynak çıkarımına çok benzemeye” başladığını öne sürdü.
ABD’li eleştirmenler, Amerika’nın doğrudan dış yardım, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu kredisi yolu ile benzer eylemlerde bulunduğu iddiasında bulunurken, Bowman bu ikisi arasında büyük bir fark olduğunu savunuyor.
Bowman bu farkla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Pekin bağımsız ve müreffeh ticaret ortakları ve eş-eşitler yaratmakla ilgilenmiyor. Kaynak elde edebilecekleri ve ulusal güvenlik avantajlarını zorlayabilecekleri kişiler yaratmakla ilgileniyorlar. Bu, ABD’nin dünyaya yaklaşımından oldukça farklı.
Amerika’nın mükemmel bir geçmişi olduğunu söylemiyorum ancak genel olarak Amerika Birleşik Devletleri kendi bölgelerini kontrol eden ve teröristler tarafından bize saldırmak için kullanılmasına izin vermeyen istikrarlı ve bağımsız ticaret ortakları istiyor.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.