islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Çin Aramco hisselerini devralma hazırlığında

Çin Aramco hisselerini devralma hazırlığında
30 Nisan 2021 16:19
A+
A-

Suudi Arabistan’ın devlet petrol şirketi, işinin bir bölümünü uluslararası yatırımcılara satmaya hazırlanırken, büyük Çinli yatırımcılar Suudi Aramco’da hisse satın almak için görüşmelerde bulunuyor.

Mirat Haber Ajansı

Suudi Arabistan’ın devlet petrol şirketi, işinin bir bölümünü uluslararası yatırımcılara satmaya hazırlanırken, büyük Çinli yatırımcılar Suudi Aramco’da hisse satın almak için görüşmelerde bulunuyor. Suudi Arabistan’ın Aramco’nun bazı hisselerini önde gelen bir küresel enerji şirketine satma konusunda görüşmelerde bulunduğu ve Veliaht Prens MBS’nin televizyonda onaylamasının ardından önümüzdeki bir veya iki yıl içinde uluslararası yatırımcılar da dahil olmak üzere daha fazla hisseyi satabileceği yönünde haberler çıktı. Aramco’nun mevcut piyasa değerine göre %1’lik bir hisse yaklaşık 19milyar dolara eşit. Suudi varlık fonu yetkilileri China Investment Corporation’ın (CIC) yatırım yapabilecekler arasında olduğunu belirtti. Aramco’nun CIC’e yakın kaynakları, Çin ulusal petrol şirketlerinin yanı sıra CIC ile görüştüğünü açıkladı. Çinli kuruluşlar raporlara yorum yapmadı.

Devlet destekli vatlık fonu, Aramco’nun Çinli yatırımcılarla birkaç yıldır temas halinde olduğunu ve CIC’in en olası yatırımcı olduğunu ifade etti. Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan, Çin’in en büyük ham petrol tedarikçisi konumunu Mart ayında üst üste yedinci ay boyunca korudu. Bir başka kaynak, COVID-19 salgınından önce Aramco’nun yatırımcı aramak için Çin’i gezdiğini, tüm büyük devlet yatırımcılarıyla denizaşırı parayla konuştuğunu, ancak çok azının ilgilendiğini vurguladı. CIC ve Çin İpek Yolu Fonu da görüştükleri firmalar arasındaydı. MBS, bir röportajda Riyad’ın Çin, Hindistan ve Rusya ile ilişkilerini güçlendirdiğini, ancak Suudi Arabistan konusunda daha sert bir duruş sergileyen Biden yönetimiyle  bazı görüş ayrılıklarına rağmen ABD’nin stratejik bir ortak olmaya devam ettiğini belirtti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.