islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3697
EURO
34,9815
ALTIN
2.326,16
BIST
9.090,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Çin Boykot Yağmuruna Yakalandı

Çin Boykot Yağmuruna Yakalandı
9 Aralık 2021 15:25
A+
A-

Çin’e karşı ‘olimpiyat boykotu’na yeni ülkeler katıldı
ABD Pekin’de 4-20 Şubat tarihlerinde yapılacak 2022 Kış Olimpiyatları’nı diplomatik boykot kararı verdikten sonra Avustralya, İngiltere ve Kanada da Çin’in başkentinde düzenlenecek olimpiyata ilişkin aynı kararı aldı.
ABD’den sonra Avustralya, İngiltere ve Kanada da Çin’in başkenti Pekin’de 4-20 Şubat tarihlerinde düzenlenecek 2022 Kış Olimpiyatları’na diplomatik boykot uygulama kararı verdi. Boykota iştirak eden ülkeler açıklamalarda bulunarak, bu kararın Çin’e insan hakları sicili konusunda açık bir mesaj olmasını umdukları belirtildi.
ABD, Çin’le ilişkilerdeki gerilimi aşmak maksadıyla yaptığı görüşmelerden birkaç hafta sonra Şubat ayında yapılacak Kış Olimpiyatları’nı Çin’in insan hakları ihlalleri nedeniyle diplomatik boykot uygulayacağını bildirmişti. Buna göre ABD olimpiyat oyunlarına resmi heyet göndermeyecek fakat Amerikalı sporcular herhangi bir engelle karşılaşmadan oyunlara katılabilecek.
Çin ise ABD’nin diplomatik boykot kararının bedeli olacağını belirtmişti.
BOYKOTA KANADA VE AVUSTRALYA DA KATILDI
Diplomatik boykotu uygulama kararı alan son ülkelerden biri Kanada oldu. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Pekin’in Batılı ülkelerin Çin’deki insan hakları ihlalleri noktasında duyduğu kaygıları uzun zamandır bildiğini ifade etti. Bu sebeple olimpiyat oyunlarına diplomatik temsilcilerin gönderilmeyecek olması kararına şaşırmaması gerektiğini söyledi.
Trudeau’nun aldığı kararın Çinli Huawei firmasının Mali İşler Başkanı Meng Wanzhou’nun ABD’nin yakalama emri ile Kanada’da gözaltına alınmasıyla oldukça gerilen ilişkileri daha da gereceği düşünülüyor.
Meng Kanada’nın Vancouver kentinde ev hapsinde bulunuyor ve üç senedir mali yolsuzlukla itham edildiği ABD’ye teslim edilmemek amacıyla mücadelede bulunuyor.
Meng 2018’de gözaltına alındıktan sonra Pekin’in tutukladığı iki Kanadalı Michael Kovrig ve Michael Sparov, Eylül ayında serbest bırakılmıştı.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson da ABD’nin diplomatik boykotuna yönelik soruya İngiltere’nin de Kış Olimpiyatları’na etkili bir diplomatik boykotta bulunacağı ve bakanlarla resmi yetkililerin Çin’e gitmesinin beklenmediği yanıtını verdi.
Johnson spor boykotunun ise mantıklı olmadığını düşündüğünü ifade etti ve İngiliz atletlerin oyunlarda yarışacaklarına vurguda bulundu.
Avustralya Başbakanı Scott Morrison da kararı Avustralya’nın Çin’le Şincan’daki insan hakları ihlallerini görüşmek amacıyla diplomatik kanalları tekrar açmakta zorlanması ve Pekin’in Avustralya’dan ithalata yönelik adımları sebebiyle aldıklarını ifade etti. Avustralya Olimpiyat Komitesi de diplomatik boykotun sporcuları içermediğini söyledi.
ULUSLARARASI OLİMPİYAT KOMİTESİ: ‘‘VERİLEN DESTEĞİ MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ’’
Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) ise gerginliği düşürmeyi hedefleyen bir açıklamada bulundu. IOC Başkanı Thomas Bach, Olimpiyat Komitesi’nin her zaman sporcuların oyunlara katılımı konusuyla ilgilendiğini kaydetti ve ‘‘Bu nedenle bu hükümetlerin Olimpiyat takımlarına verdikleri desteği vurgulamalarını memnunlukla karşılıyoruz. Bu durum sporcuların belirsizlikle karşılaşmasını engelliyor ve IOC de bununla ilgileniyor’’ ifadelerini kullandı.
ÇİN: ‘‘OLİMPİYATLAR HİÇBİR ÜLKENİN SİYASİ MANİPÜLASYON ARACI DEĞİL”
Çin ise ülkelerin boykot gerekçelerini reddetti. Şincan’daki hak ihlalleri iddialarını kabul etmeyen Çinli yetkililer suçlamaların düzmece olduğunu ileri sürdü. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin Avustralyalı siyasetçilerin boykot kararı ile siyasi gösteride bulunduklarını savundu. Sözcü, ‘‘Gelip gelmemelerini kimse umursamıyor.’’ diye konuştu.
Londra’da bulunan Çin Büyükelçiliği sözcüsü ise İngiltere’ye Pekin’deki Kış Olimpiyatları’nı karalama suçlamasında bulundu. Sözcü ‘‘Çin hükümeti İngiliz bakanları ya da yetkilileri Pekin Kış Olimpiyatları’na katılmaları için davet etmedi. Pekin Kış Olimpiyatları sporcuların ve kış sporu sevenlerin toplandığı bir ortam, hiçbir ülkenin siyasi manipülasyon aracı değil. Hükümet yetkililerinin olimpiyatlara katılımını bir konu haline getirmek siyasi karalama kampanyasıdır.” açıklamasında bulundu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.