islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5065
EURO
34,9070
ALTIN
2.425,83
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Çin Güney Çin Denizi’nde Askeri Varlığını Artırıyor

Çin Güney Çin Denizi’nde Askeri Varlığını Artırıyor
2 Mayıs 2020 14:04
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Çin silahlı kuvvetleri sözcüleri, ABD donanma gemisini bu hafta Güney Çin Denizi’nin ihtilaflı sularından “kovduğunu” söylediler. Yetkililer “USS Barry” nin Salı günü Çin’in Xisha karasularına yasa dışı bir şekilde girdiğini söyledi. Çinli askeri sözcüsü Li Huamin yaptığı açıklamada, ABD’nin kışkırtıcı eylemleri ilgili uluslararası hukuk normlarını ciddi şekilde ihlal ettiğini, bölgesel güvenlik risklerini yapay olarak artırdığını ve beklenmedik olaylara neden olma eğilimi gösterdiğini iddia etti. Sözcü Çin’in egemenliğini ve güvenlik çıkarlarını ciddi bir şekilde koruyacağını ekledi.

 Amerikalı yetkililer konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındılar. ABD Donanması daha önce13 Nisan’da başlayan Güney Çin Denizi’ndeki operasyonlar için Avustralya donanmasıyla ortak tatbikat için bölgede bulunduğunu belirtti. Amerika’nın bölgede deniz gücü azalırken Çin’in gücü artmakta. Malezya ve Endonezya da Çin’in artan deniz varlığından daha önce rahatsızlıklarını paylaşmışlardı. Bu ayın başlarında, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Çin’in, Güney Çin Denizi’ndeki bölgesel hırslarını gerçekleştirmek için dünyanın koronavirüs salgını ile meşgul olmasından faydalandığını iddia etti. Pompeo ayrıca Çin’i diğer davacı ülkeleri balıkçılıktan vazgeçmek üzere, bölgedeki açık deniz gaz ve petrol projeleri geliştirmek amaçlı askeri gemiler yollamakla suçladı.

Güney Çin Denizi potansiyel olarak enerji açısından zengin bir su çeşidi ve 200’den fazla balıkçılık ve mineral zenginliği alanına ev sahipliği yapmakta. Yılda yaklaşık 3,4 trilyon dolar ticaretin geçtiği küresel deniz yollarına açılan kapı görevi görüyor. Bu sulara komşu ülkeler arasında üst üste gelen çok sayıda egemenlik iddiası ve diplomatik çatışma bulunuyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.