Çin, Ülkeleri İşgale Hazırlanıyor

Çin Halk Cumhuriyeti, yayılmacılık ve sömürgecilik politikalarını meşrulaştırmak için iç yasal düzenlemeye gidiyor. Kara Sınırları Yasası’nı düzenleyen Çin, artık istediği ülkeyi işgal edebilecek.

Parlamento tarafından çıkarılan son Kara Sınırları Yasasına atıfta bulunan Çin rejimi, bölgede kendi iddialarını ve haklarını savunmak amacıyla uluslararası hukuku ihlal etmek ve yayılmacılığını meşrulaştırmak için iç hukuku kullanıyor.

Nikkei Asia’da yazan, jeostratejist ve dokuz kitabın yazarı Brahma Chellaney, Kara Sınırları Yasası’nın, giderek saldırganlaşan Çin’in yayılmacılığını desteklemek için iç hukuku nasıl kullandığının en son örneği olduğunu söyledi.

Chellaney, “Örneğin, Pekin, Hong Kong’un demokrasi yanlısı hareketini ezmek ve şehri Çin Komünist Partisi ile Çin’in İngiltere ile Birleşmiş Milletler kayıtlı anlaşmasını ihlal ederek siyasi bir adım atmak için yeni bir ulusal güvenlik yasasını kullandı.” Dedi.

Kara Sınırları Yasası, Çin’in yeni Sahil Güvenlik Yasası’nın yürürlüğe girmesinden sadece aylar sonra geldi. Japonya, Amerika Birleşik Devletleri, Filipinler ve Vietnam da dâhil olmak üzere birçok ülke, Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi’ni açıkça ihlal eden Sahil Güvenlik Yasası hakkında endişelerini dile getirdi.

Chellaney yazısında, Sahil Güvenlik Yasası’nın Çin’in denizdeki askeri yapılanmayı hızlandırmayı amaçladığı gibi, Kara Sınırları Yasası’nın da Himalayalar’ın askerileşmesini hızlandıracağını söyledi. Ve Sahil Güvenlik Yasası, Çin’in hak iddia ettiği tartışmalı sularda ölümcül güç kullanımına izin verdiği gibi, kara yasası da Çin’in tartışmalı topraklar üzerindeki iddialarını savunmak ve ilerletmek için güç kullanımına izin veriyor.

Özetle, Pekin uluslararası hukuku ihlal etmek için iç hukuku yürürlüğe koyuyor. Çin’in bir ulusal güvenlik yasası yoluyla Hong Kong’un özerkliğini çözmedeki başarısının, Tayvan’a özgü yasaları yürürlüğe koyması veya ada demokrasisine karşı 2005 tarihli Bölünme Karşıtı Yasasını etkinleştirmesi için ilham verebileceğini söyledi.

“Çin, iç hukuku yasa dışı eylemler için bir kılıf olarak kullanarak, uluslararası hukukun güçlülere, özellikle de alaycı devletlere karşı güçsüz olduğunu gösteriyor. Ancak Çin’in yayılmacılığı, ironik bir şekilde, uluslararası hukuk altında kendi iddialarını ve haklarını savunma amacıyla uluslararası hukuku sık sık ihlal ediyor. “dedi.

Chellaney, örnekler arasında “Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki insan yapımı askeri kışla haline getirilmiş adaları ve Hindistan, Butan ve Nepal’in kendi ulusal sınırları içinde kalan stratejik açıdan önemli alanlar üzerindeki kontrolünü genişletmek veya pekiştirmek için tartışmalı Himalaya sınır bölgelerindeki mevcut militarize köy inşa çılgınlığı sayılabilir” dedi. 

Recent Posts

  • Ekonomi

BÜYÜK BORÇLAR BIRAKMIŞ BELEDİYELER İNCELENMELİDİR

BÜYÜK BORÇLAR BIRAKMIŞ BELEDİYELER İNCELENMELİDİR AK Parti’nin iktidara geldiği ilk dönemlerde adil ve üretken bir…

11 saat ago
  • Gündem

BEDAVA İNCİL TEHLİKESİ

Bedava İncil Tehlikesi 18 Nisan 2024 tarihinde sitemizde yayınlanan haberimizde, Devlet-i Aliyye Ocakları Bilecik İl…

11 saat ago
  • Gündem

Gazzeli Çocuklar Savaşın Gölgesinde Eğitim Mücadelesi Veriyor

Gazzeli Çocuklar Savaşın Gölgesinde Eğitim Mücadelesi Veriyor Gazze'deki Filistinli Çocuklar Savaşın Gölgesinde Eğitim Mücadelesi Veriyor…

12 saat ago
  • Gündem

Ata Tohumlarıyla Yetiştirilen 350 Bin Sebze Fidesi Dağıtıldı

Ata Tohumlarıyla Yetiştirilen 350 Bin Sebze Fidesi Dağıtıldı. Zonguldak'ın Karadeniz Ereğli ilçesinde, belediyenin başlattığı ata…

14 saat ago
  • Gündem

DUADAN KORKAN KEMALİST NİKAH MEMURU

Duadan Korkan Kemalist Nikah Memuru "Duadan korkulur mu?" demeyin. Kemalist kafalar ve jakoben laiklik ile…

15 saat ago
  • Gündem

İsrail Ordusu, Gazze’nin Refah Bölgesine Kara Saldırısı Başlattı

İsrail Ordusu, Gazze’nin Refah Bölgesine Kara Saldırısı Başlattı İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde gerginliği artıran bir…

16 saat ago