islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5196
EURO
34,8916
ALTIN
2.431,57
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
16°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
19°C

ÇİN VE JAPONYA: İSLAM ÜLKELERİNİN YANINDAYIZ

ÇİN VE JAPONYA: İSLAM ÜLKELERİNİN YANINDAYIZ
23 Ekim 2023 10:01
A+
A-

İşgalci ve Siyonist İsrail’in Gazze’de katliamları devam ederken, Çin ve Japonya’dan dengeleri değiştirecek açıklamalar geldi.

Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada Bakan Vang, Malezya Dışişleri Bakanı Zambry Abdul Kadir ile telefonla görüşerek, İsrail ile Filistin arasındaki süregelen çatışmaya dair fikir alışverişinde bulundu.

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, İsrail-Filistin çatışmasında tüm tarafların kalıcı barış için uluslararası uzlaşmayı teşvik etmesi gerektiğini vurgulayarak, Filistin sorununda Arap ve İslam ülkelerinin meşru taleplerini desteklediklerini söyledi. Japonya Dışişleri Bakanı Kamikawa Yoko ise “Filistin‘e olan kararlılığımız asla değişmeyecek” diye açıklama yaptı.

“Arap ve İslam ülkelerinin yanındayız”

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, masum sivillere zarar vererek uluslararası hukuku ihlal eden bu saldırılara karşı olduklarını belirten Vang, “Filistin sorununda daima barışın, uluslararası hukukun, Arap ve İslam ülkelerinin meşru taleplerinin yanındayız” ifadesini kullandı.

Vang açıklamalarına şöyle devam etti:

 “Savaş ve barış söz konusu olduğunda tüm taraflar jeopolitik değerlendirmeleri bir tarafa bırakmalı, vicdana bağlı kalmalı ve savaşa en kısa sürede son verecek bir uluslararası uzlaşmayı sağlayarak daha büyük insani felaketleri önlemeli” değerlendirmesini yaptı.

“İki devletli çözüm”

İsrail-Filistin çatışmasının kökeninde Filistin topraklarının süregelen işgali ve Filistinlilerin devlet taleplerinin uzun süredir görmezden gelinmesi olduğunu vurgulayan Vang, çatışmayı çözmenin temel yolunun iki devletli çözümünün uygulanması ve Filistin ile İsrail’in barış içinde bir arada var olmasının sağlanması olduğunu belirtti.

Malezyalı Bakan Zambry Abdul Kadir : Çin’le Filistin konusunda hemfikiriz

Malezya Dışişleri Bakanı Zambry de Çin’in ateşkesi, savaşın sona ermesi, sivillerin korunmasını, diyaloğu ve barış görüşmelerini teşvik eden çabalarını takdir ettiklerini belirterek, iki devletli çözüm ve Orta Doğu’da kalıcı barışın sağlanması konusunda hemfikir olduklarını vurguladı.

Çin Orta Doğu’ya donanma gönderdi

Çin devlet medyasında çıkan haberlere göre, Pekin‘in İsrail-Hamas arasındaki çatışmalar devam ederken Orta Doğu’ya 6 adet savaş gemisi gönderdiği açıklandı. 18 Ekim’de yola çıkan savaş gemilerinin Umman’a geldiği açıklanıyor. Burada Çin donanması ile Umman donanmasının 5 gün sürecek tatbikat yapması bekleniyor.

Aynı minval üzere Çin lideri Xinin de Mısır’ın Gazze’ye insani yardım sağlama çabalarının desteklendiği de belirtildi.

Japonya iki devletli çözüme dikkat çekti

Japonya Dışişleri Bakanı Kamikawa Yoko da, İsrail’in Gazze’de yaptığı soykırım sebebiyle “iki devletli çözümü” desteklediklerini açıkladı. Açıklamad şöyle denildi:

“Japonya, onlarca yıldır barış sürecinin temeli olarak hizmet eden, Filistin’in ‘güven inşasını ve ekonomik açıdan kendine yeterli olmasını’ desteklemekte. Japonya’nın Filistin’e olan kararlılığı asla değişmeyecektir” dedi.

MİRATHABER.COM

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.