islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5975
EURO
35,0012
ALTIN
2.451,45
BIST
9.792,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Sudan’ın Başkentinde Çatışmalar Sürüyor

Sudan’ın Başkentinde Çatışmalar Sürüyor
26 Mayıs 2023 16:30
A+
A-

Pazartesi günkü ateşkes, çatışmanın geçen ay patlak vermesinden bu yana açıklanan yedinci ateşkes olmuştur.

Sudan’ın başkenti Hartum’daki görgü tanıkları, bir haftalık ateşkesin sarsıntılı bir başlangıç yaptığı şehirde topçu ateşi, savaş uçağı uçuşları ve bazı bölgelerde devam eden sokak çatışmalarından bahsetmiştir.

Doğu Hartum’da ağır bombardıman sesleri duyulmuş ve orada yaşayan bir sakin, gökyüzüne yükselen yoğun siyah dumanın fotoğrafını paylaşmıştır. Hartum’un sınır şehirleri Omdurman ve Kuzey Hartum’da insanlar hafif silah sesleri duyduklarını söylemişlerdir.

Ordu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) arasında beş hafta süren şiddetli çatışmalardan sonra, çatışan gruplar, yardım dağıtımına izin vermek ve insanların kaçması sağlamak için Pazartesi günü saat 21.45’te başlayacak yedi günlük bir ateşkes üzerinde anlaşmışlardır.

Ateşkesin yürürlüğe girmesinden hemen önce Sudan ordusu, paramiliter rakiplerine karşı Hartum genelinde ağır hava saldırıları düzenlemiştir.

Ateşkes ilk kez ordu ve RSF’nin yanı sıra Cidde’deki görüşmelerden sonra anlaşmaya aracılık eden Suudi Arabistan ve ABD’den temsilcilerinden oluşan bir izleme mekanizmasını içermektedir.

Ateşkesin yürürlüğe girmesinden kısa bir süre önce RSF, komutanı “Hemedti” olarak bilinen Mohamed Hamdan Dagalo’dan Suudi Arabistan ve ABD’ye teşekkür ettiği ancak adamlarını zafere çağırdığı bir sesli mesaj yayınlamıştır. Mesajda bu darbeyi bitirmeden asla geri adım atmayacağız” demiştir.

Her iki taraf da 15 Nisan’da çatışmanın başlangıcında birbirini iktidarı ele geçirmeye çalışmakla suçlamıştır.

Ateşkes, istikrarsız bir bölgeyi daha da istikrarsızlaştırma tehdidinden dolayı komşu ülkelere kaçan 250.000’den fazlası da dâhil olmak üzere yaklaşık 1,1 milyon insanı evlerinden eden bir savaşta umutları artırmıştır.

(Fotoğraflar)

 

Kaynak: https://www.aljazeera.com/gallery/2023/5/23/photos-fighting-continues-in-sudans-capital-despite-ceasefire

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.