islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3695
EURO
35,0050
ALTIN
2.325,46
BIST
9.127,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Çin’de İslam – 7

Çin’de İslam – 7
6 Ekim 2022 08:30
A+
A-

Daha sonra yerleşimciler, birçoğu bölgede yarım bin yılı aşkın süredir yaşayan Müslümanların sahip olduğu topraklara ve işletmelere yöneldiler. Huilerin çoğu şehirlerde ve kasabalarda yaşıyordu, iyi eğitimliydi ve yerleşik toplulukların büyük bir bölümünü oluşturuyordu. Yeni gelen yerleşimcilerle çatışmalar ortaya çıktığında, Huiler yasaları dayanak almak amacıyla yerel yetkililere başvurdu. Bununla birlikte, bu göçmenler ve Huiler arasındaki bir dizi yasal anlaşmazlıkta, yerel Han Çinli yetkilileri (ki kendileri yeni göçmenlerdi) defalarca yerel sakinlere karşı Han Çinlileri lehine karar verdiler. Müslümanlar daha sonra adalet arayışı için Pekin’e temsilciler gönderdiler, ancak bu da boşunaydı. Çatışma tırmandı ve eyalet başkenti Kunming’in Müslüman nüfusuna yönelik hükümet önderliğindeki bir katliamdan sonra çaresizlik içinde Çinli bir Müslüman bilgin, İslami ideallere dayalı bağımsız bir devlet kurmak için bir harekete öncülük etti. Onun takipçileri, diğer yerli halkların yanı sıra, yüzyıllar önce oraya yerleşmiş olan Han Çinlilerinin çoğunu da içeriyordu.

Merkezi Dali’de, kuzeybatı Yunnan’da bulunan ve 1856’da kurulan Dali Sultanlığı, yaklaşık on altı yıl varlığını sürdürdü. Ancak diğer büyük isyanları bastırdıktan sonra, Çin imparatoru birliklerine çabalarını Yunnan’da yoğunlaştırmalarını emretti. Ardından gelen katliamlar bölgedeki Müslümanların çoğunu yok etti. Öldürülenlerin oranının yüzde 60 ila 85 arasında olduğu tahmin ediliyor ve bir asırdan fazla bir süre sonra dahi nüfusları hala eski sayılarına geri dönmedi. İsyanın bir başka sonucu da Müslümanların hayatlarını ciddi şekilde kısıtlayan bir dizi hükümet düzenlemesiydi. Müslümanların artık şehir surları içinde yaşamalarına izin verilmedi, belirli mesleklerle sınırlandırıldılar ve çoğu durumda tüm şahsi mülklerini, işletmelerini, tarım arazilerini ve okullar ile camiler gibi ortak mülklerini kaybettiler.

Han Çinlilerinin bakış açısına göre, Müslümanların en baskın ihtimallere rağmen hakları için savaşmakta ısrar etmeleri, sonuçları ne olursa olsun adalet için kararlılığın bir kanıtı olmaktan çok şiddet eğilimlerinin bir işareti olarak görülüyordu. Yirminci yüzyıl boyunca, Çinli Müslümanlar devletin zulmüne maruz kaldıkları farklı zamanlarda, geri adım atmayı reddederek haklarını savunmaya devam ettiler.

Çeviren: Zehra Kaya

Kaynak: Islam in China, Jacqueline Armijo; Asian Islam in the 21st Century kitabındaki bir makaleden hazırlanmıştır.

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.