islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3544
EURO
35,1415
ALTIN
2.301,58
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Çin’de Ramazan…Güzel Adetler ve Köklü Gelenekler

Çin’de Ramazan…Güzel Adetler ve Köklü Gelenekler
1 Mayıs 2022 11:50
A+
A-

Çin’in İslam ve Müslümanlarla bağlantısı Hulefa-i Raşidin dönemine kadar uzanıyor.

Çin’de Ramazan gecelerinde özel olan şeylerden biri de camilerde namaz kılmak, özellikle de teravih ve kıyam namazlarını.  Camilerde vaiz ve imamlar Müslümanlara Kuran’ın öğretileri ve Peygamber’in sünnetindeki kurallar, özellikle oruç ve oruçluların ahlakı ile ilgili olanlar hakkında ders verirler.

Ailelerin İmam ve İlim Talebelerini İftara Davet Etmesi

Çin’de Ramazan’ı belki de dünyanın diğer ülkelerinden ayıran güzel şeylerden biri, birçok Müslüman ailenin cami imamını ve ilim talebelerini orucunu açmak için evine davet etmesinde temsil edilen güzel bir gelenektir. Burada İslam estetiği hakkında herkese güzel bir ders verilir, sonra aile malının bir kısmını hediye veya sadaka olarak imam ya da ilim talebesi olsun herkese dağıtır.

Çin’deki Müslümanlar… 12 Millet

Çin’in İslam ve Müslümanlarla bağlantısı, Hulefa-i Raşidin dönemine kadar uzanır, bu nedenle 12’si Müslüman olan yaklaşık 56 milletten oluşan çok uluslu bir devlettir, örneğin: Huiler, Tacikler, Salarlar, Uygurlar, Dougxiang milliyetçiliği, …vb.

Bütün bu milletler Çin’in çeşitli yerlerinde yaşar ve her milletin diğerlerinden farklı kendi gelenek ve görenekleri vardır, bunların çoğu Hanefi fıkhı ve Maturidi mezhebi mezhebini takip eder.

Teravih Namazı

Çin’de teravih namazı Hanefi mezhebine göre yirmi rekatta kılınır ve her dört rekatın bir dinlenme vakti vardır, bu esnada Allah’ı tek bir sesle “Hükümdarlık, izzet, azamet ve kudret sahibine mahsustur…” zikirleriyle anarlar.

Çoğu cami, İslam dünyasının geri kalanında olduğu gibi, Kuran hatmine katılır. Çin’deki camiler de Ramazan ayında Müslüman ve gayrimüslimlere İslam dinini tanıtmak için kapılarını açmaya hevesli ve cami imamı çocukları camilere gelmeye ve onları ilk oruç tutma tecrübesine teşvik ediyor.

Çin’in Camileri

Çin’de özellikle Kansu, Doğu Türkistan ve Zhenghai’de birçok cami var ve tüm camiler El-Ezher gibi bir dini kurum olarak hizmet veriyor.

Çin’in başkenti Pekin’deki en eski camiler arasında yaklaşık 1000 yıl önce inşa edilen Niujie Camii ve tarihi 500 yıl öncesine dayanan ve 50 yılda birkaç kez yenilenen Dong Si Camii’ni buluyoruz.

Ne yazık ki, bazı camilerin tarzı (tarihi ve arkeolojik) artık siyasi nedenlerle Arap tarzından geleneksel Çin tarzına değiştirilmiştir.

Çeviren: Zehra Kaya

Kaynak: https://muslimsaroundtheworld.com/%d8%b1%d9%85%d8%b6%d8%a7%d9%86-%d9%81%d9%8a-%d8%a7%d9%84%d8%b5%d9%8a%d9%86-%d8%b9%d8%a7%d8%af%d8%a7%d8%aa-%d8%ac%d9%85%d9%8a%d9%84%d8%a9-%d9%88%d8%aa%d9%82%d8%a7%d9%84%d9%8a%d8%af-%d8%b1%d8%a7%d8%b3/

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.