islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5872
EURO
34,7956
ALTIN
2.497,71
BIST
9.453,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Çinlilerin Keşmir’de 20 Hintliyi Öldürmesi Ardından

Çinlilerin Keşmir’de 20 Hintliyi Öldürmesi Ardından

Mirat Haber Ajansı

16 Haziran’da tartışmalı Himalaya sınır bölgesi olan Keşmir’in Ladak bölgesinde Çin kuvvetleriyle çıkan çatışmada en az 20 Hintli asker öldürülmesi ardından Hindistan’ın pek çok yerinde gerilimler devam etti. Dünyanın en kalabalık iki ülkesi arasında 1975 yılından bu yana en ölümcül olan çatışmada Hint ordusu başlangıçta üç askerinin öldürüldüğünü ve her iki tarafın da zayiat verdiğini söyledi. Ancak Salı günü daha sonra yetkililer, bir dizi kritik yaralı askerin hastanede öldüğünü söyledi. Silah bulundurmayan askerler arasındaki kavgada çivili sopalar ve tel örgülü beyzbol raketleri kullanıldı. Çin herhangi bir kayıp vermedi ve Hindistan’ı Çin sınırına geçtiği için suçladı. Hindistan dışişleri bakanlığı, Çin’i bir önceki hafta Galvan Vadisi’ndeki Fiili Kontrol Hattı’na riayet etmek için yapılan bir anlaşmayı ihlalle suçladı. Çin dışişleri bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian ise Hindistan’ın Pazartesi günü iki kez sınırı aşmış olduğunu, Çinli askerlerin provoke edilmesinin ve onları taciz etmenin iki taraftaki sınır kuvvetleri arasında ciddi fiziksel çatışmalarla sonuçlandığını söyledi.

Her iki taraf da kırk yıldan bu yana hiçbir kurşun atılmadığı konusunda ısrar ediyor ve Hint ordusu Salı günü bu son çatışmada “ateş edilmediğini” vurguladı. Silah kullanılmayan bir çatışmada 40 kişi nasıl ölür sorusuna cevap olarak gürz olarak kullanılan çivili sopalar ve kafa yarmak için kullanılan kayalar gösterilmekte. Hindistan basınına göre, Hindistan askerleri “ölümüne dövüldü”. Asya’nın iki dev ülkesi tarih boyunca sadece tek bir savaş yaptılar. O da 1962’de Hindistan’ın aşağılayıcı bir yenilgiye uğramasıyla sonuçlandı. Mayıs ayında düzinelerce Hintli ve Çinli asker Sikkim’in kuzeydoğusundaki sınırda fiziksel darbeler alıp verdiler. Ve 2017’de Çin, tartışmalı bir plato boyunca bir sınır yolunu genişletmeye çalıştıktan sonra iki ülke bölgede çatıştı. Hindistan, uzmanların Ladak’taki hat boyunca en uzak ve en savunmasız alan olduğunu söyledikleri yeni bir yol inşa etti. Hindistan’ın altyapıyı artırma kararı Pekin’i çileden çıkarmıştı. ABD’yle çıkar çatışmaları ardından ithal gıda kaynakları azalan Çin, Asya’da kuvvetli bir hakimiyetle 1.5 milyara yaklaşan nüfusunu besleyebilecek kaynakları bulabileceğini düşünüyor. Bu kaynaklar en yakın Orta Asya ve Güney Asya’da.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.