islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4958
EURO
34,6084
ALTIN
2.477,26
BIST
9.588,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Yağmurlu
15°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

Suriye’de Rejim Karşıtları Buharlaşıp Yok Oluyor

Suriye’de Rejim Karşıtları Buharlaşıp Yok Oluyor

Mirat Haber Ajansı

Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR) 18 Haziran’da yayınlanan raporunda Suriye Rejimi güçlerinin Suveyde’deki 10 halk ayaklanma eylemcisini ortadan yok ettiğini açıkladı. Rejim, neden alıkonulduklarını bilmek ve kendilerini savunmak için haklı talepleriyle gelen yakınlarına karşı da baskı uyguluyor. Suveyde valiliğinden en az 2.172 kişi şu anda Suriye rejiminin resmi ve gayri resmi gözaltı merkezlerinde alıkonulmakta veya ortadan kayboldu raporu tutulmakta. Uzmanlara göre Suveyde vilayeti sakinlerinin kaybolma sebebi, birçok kez önde gelen vatandaşlar tarafından protestolar ve oturma eylemleri düzenlemesi. Ayrıca rapor, Suriye rejiminin 2011-2020 döneminde resmi ve gayri resmi gözaltı merkezlerindeki işkenceler nedeniyle vilayette en az 37 kişinin ölümünü belgelemekte.

Rapor aynı zamanda son zamanlarda daha önceden sakin olan ve rejimle sorunu bulunmayan Suveyde şehrinde yapılan en son popüler gösterilere de atıfta bulunuyor. Protestocular, tutukluların serbest bırakılması, Suriye rejiminin ayrılması ve düşmesi ve siyasi bir geçişin başlatılmasını isteyen sloganlar atıyorlardı. Raporda ayrıca Suriye rejiminin bu protesto hareketlerine karşı koymak için uyguladığı baskı, tutuklama, işkence ve zorla kaybetme olaylarının ana hatları da veriliyor.

Tutuklamalar, bir mahkeme tarafından herhangi bir yasal tutuklama emri çıkarılmadan gerçekleştiriliyor ve tutukluların aileleri haberdar edilmiyor. Telefonlarına el konuyor, aileleriyle veya avukatlarıyla temasa geçmelerini engelleniyor. Rapor bunların işkenceye maruz kalabileceklerini ve nihayetinde gözaltına alınan kişilerin yaklaşık yüzde 85’i gibi zorla ‘ortadan kayboldu’ olarak sınıflandırılabilecekleri konusunda uyarıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.