Dünya

Çinlilerin Keşmir’de 20 Hintliyi Öldürmesi Ardından

Mirat Haber Ajansı

16 Haziran’da tartışmalı Himalaya sınır bölgesi olan Keşmir’in Ladak bölgesinde Çin kuvvetleriyle çıkan çatışmada en az 20 Hintli asker öldürülmesi ardından Hindistan’ın pek çok yerinde gerilimler devam etti. Dünyanın en kalabalık iki ülkesi arasında 1975 yılından bu yana en ölümcül olan çatışmada Hint ordusu başlangıçta üç askerinin öldürüldüğünü ve her iki tarafın da zayiat verdiğini söyledi. Ancak Salı günü daha sonra yetkililer, bir dizi kritik yaralı askerin hastanede öldüğünü söyledi. Silah bulundurmayan askerler arasındaki kavgada çivili sopalar ve tel örgülü beyzbol raketleri kullanıldı. Çin herhangi bir kayıp vermedi ve Hindistan’ı Çin sınırına geçtiği için suçladı. Hindistan dışişleri bakanlığı, Çin’i bir önceki hafta Galvan Vadisi’ndeki Fiili Kontrol Hattı’na riayet etmek için yapılan bir anlaşmayı ihlalle suçladı. Çin dışişleri bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian ise Hindistan’ın Pazartesi günü iki kez sınırı aşmış olduğunu, Çinli askerlerin provoke edilmesinin ve onları taciz etmenin iki taraftaki sınır kuvvetleri arasında ciddi fiziksel çatışmalarla sonuçlandığını söyledi.

Her iki taraf da kırk yıldan bu yana hiçbir kurşun atılmadığı konusunda ısrar ediyor ve Hint ordusu Salı günü bu son çatışmada “ateş edilmediğini” vurguladı. Silah kullanılmayan bir çatışmada 40 kişi nasıl ölür sorusuna cevap olarak gürz olarak kullanılan çivili sopalar ve kafa yarmak için kullanılan kayalar gösterilmekte. Hindistan basınına göre, Hindistan askerleri “ölümüne dövüldü”. Asya’nın iki dev ülkesi tarih boyunca sadece tek bir savaş yaptılar. O da 1962’de Hindistan’ın aşağılayıcı bir yenilgiye uğramasıyla sonuçlandı. Mayıs ayında düzinelerce Hintli ve Çinli asker Sikkim’in kuzeydoğusundaki sınırda fiziksel darbeler alıp verdiler. Ve 2017’de Çin, tartışmalı bir plato boyunca bir sınır yolunu genişletmeye çalıştıktan sonra iki ülke bölgede çatıştı. Hindistan, uzmanların Ladak’taki hat boyunca en uzak ve en savunmasız alan olduğunu söyledikleri yeni bir yol inşa etti. Hindistan’ın altyapıyı artırma kararı Pekin’i çileden çıkarmıştı. ABD’yle çıkar çatışmaları ardından ithal gıda kaynakları azalan Çin, Asya’da kuvvetli bir hakimiyetle 1.5 milyara yaklaşan nüfusunu besleyebilecek kaynakları bulabileceğini düşünüyor. Bu kaynaklar en yakın Orta Asya ve Güney Asya’da.

Recent Posts

  • Gündem

1 MAYIS İŞÇİ VE EMEKÇİLER BAYRAMI

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, günümüzde tasvip etmediğimiz şekilde siyasal bir kimliğe bürünerek eylemlere…

13 saat ago
  • Gündem

Devlet Bahçeli’den İmamoğlu’na Sert Hamas Cevabı

Devlet Bahçeli'nin Sert Tepkisi: "Hamas'a Terör Örgütü Demek, Siyonizm'in Değirmenine Su Taşımaktır!" Devlet Bahçeli'nin CNN…

14 saat ago
  • Gündem

İslam’ın Emretmiş Olduğu Cihad Şekilleri

İslam’ın emretmiş olduğu Cihad  şekillerini dört ana noktada toplamak mümkündür... 1-Cihadı Ekber: Hiç şüphesiz insan,…

15 saat ago
  • Gündem

Simit Fiyatlarına Bakanlık Denetimi: Onay Zorunluluğu Geldi

Ticaret Bakanlığı, simit fiyat tarifelerine ilişkin önemli bir değişiklik yaptı. Ekmek fiyatlarındaki düzenlemeler benzeri, simit…

16 saat ago
  • Makale

CUMHURBAŞKANIMIZ, BAKANLARIMIZ VE ALİ ERBAŞ İÇİN YABANCI LÜKS ARABA AYIPTIR VE GÜNAHTIR

Tevazu Bilinci Olmayanların İtibarı da Olmaz AHMET HAKAN -ALİ ERBAŞ Bizim müftü çocuğu olup İmam…

17 saat ago
  • Gündem

İSRAF, ALLAH’A İSYAN VE İNSANLARA ZULÜMDÜR I

“İsraf etmeyin” emrinin akabinde Allah'ın israf edicileri sevmediğine vurgu yapılması israfın önemli haramlardan biri olmasına…

17 saat ago