
Afrika Çocuk Nüfusunda Dünyanın Zirvesinde: Türkiye’de Son 5 Yılda Gerileme Yaşandı
Afrika kıtası, çocuk nüfusunun toplam nüfusa oranında dünyanın ilk sırasında yer alırken, Türkiye’de son beş yılda çocuk nüfusunun azaldığı dikkat çekti. Dünya genelindeki çocuk nüfusuna ilişkin veriler, demografik dengelerde önemli değişimlerin yaşandığını ortaya koydu.

Hindistan çocuk nüfusunda ilk sırada
Dünyada en fazla çocuk nüfusuna sahip ülke yaklaşık 430 milyon çocukla Hindistan oldu. Hindistan’ı yüksek çocuk nüfusuna sahip diğer kalabalık ülkeler takip ederken, Türkiye yaklaşık 21,4 milyon çocukla 22. sırada yer aldı.
Afrika’nın nüfus yapısı dikkat çekiyor
Verilere göre Afrika, çocuk nüfusunun toplam nüfusa oranı bakımından dünyadaki en genç kıta olmayı sürdürüyor. Kıtadaki birçok ülkede nüfusun yaklaşık yarısını çocuklar oluşturuyor. Bu durum, eğitim, sağlık, istihdam ve sosyal politikalar açısından önemli fırsatların yanı sıra ciddi sorumlulukları da beraberinde getiriyor.
Türkiye’de çocuk nüfusu geriliyor
Türkiye’de ise son beş yılda çocuk nüfusunda düşüş yaşandı. Doğurganlık hızındaki azalma ve demografik değişimler, çocuk nüfusunun toplam nüfus içindeki payını aşağı çekti. Uzmanlar, bu eğilimin uzun vadede yaşlanan nüfus, iş gücü ve sosyal güvenlik sistemi üzerinde etkiler oluşturabileceğine dikkat çekiyor.
Demografik dönüşüm ülkelerin geleceğini şekillendiriyor
Uzmanlara göre çocuk nüfusundaki değişim yalnızca bugünü değil, ülkelerin ekonomik ve sosyal geleceğini de belirleyen en önemli göstergeler arasında yer alıyor. Genç nüfusun eğitim ve üretime kazandırılması kalkınmayı desteklerken, doğurganlık oranlarının düşmesi ise birçok ülkeyi yaşlanan nüfus gerçeğiyle karşı karşıya bırakıyor. Türkiye’nin de bu demografik dönüşümü yakından takip ederek uzun vadeli nüfus politikalarını güçlendirmesi gerektiği değerlendiriliyor.
İslami Haber ”MİRAT” – YouTube