islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3693
EURO
35,0908
ALTIN
2.324,13
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Piyasalarda bugün

Piyasalarda bugün

Anadolu Ajansı

Küresel piyasalar karışık seyrini sürdürürken, yurt içinde, bugün gerçekleştirilecek Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu toplantısı takip edilecek.

ABD Merkez Bankasının (Fed) dün açıklanan son toplantısına ait tutanaklar, ülkedeki ekonomik koşulların uzun vadeli hedeflerin uzağında olduğunu ve hedeflere ulaşılıncaya kadar destekleyici politika duruşunun devam etmesi gerektiğini ortaya koydu. Tutanaklardaki, enflasyondaki yükseliş eğiliminin geçici olduğu ve daha çok iş gücü piyasasına odaklanılması gerektiği vurgusunun ardından tahvil faizlerinin gerilemesi dikkati çekti.

Dün yüzde 1,33’ün üzerini test eden ABD’nin 10 yıllık tahvil faizleri, Fed’in toplantı tutanaklarının ardından düşüşe geçerek yüzde 1,2580’e geriledi. Dolar endeksi ise yüzde 0,5 artışla 91 seviyesine çıktı.

Öte yandan dün açıklanan verilere göre ABD’de ocakta perakende satışlar yüzde 5,3 ve sanayi üretimi yüzde 0,9 artarak piyasa beklentilerini geride bıraktı. Üretici Fiyat Endeksi ise (ÜFE) ocakta aylık yüzde 1,3 yükselerek Aralık 2009’dan bu yana kaydedilen en hızlı artışa işaret etti.

FED’in kararları sonrasında, dünya borsalarında dalgalanma

Bu gelişmelerle dün New York borsasında karışık bir seyir izlendi. Dow Jones endeksi yüzde 0,29 değer kazanarak rekorlarına devam ederken, S&P 500 endeksi yüzde 0,03 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,58 düşüş kaydetti.  Avrupa tarafında, Avrupa Birliği’nin yaptığı anlaşmalarla yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının tedarikine ilişkin soru işaretleri ortadan kalkarken, Fed tutanakları öncesinde kapanan pay piyasalarında, tahvil faizlerindeki yükselişler nedeniyle negatif bir seyir izlendi. Dün İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,56, Almanya’da DAX 30 endeksi yüzde 1,1, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,36 ve İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 1,12 değer kaybetti.

Bugün uzun tatil sonrası işleme açılan Çin borsasında pozitif bir seyir izlenirken, dün düşüşü ivme kazanan altının ons fiyatında tepki yükselişleri görülüyor. Ons altın şu dakikalarda yüzde 0,5 artışla 1.783 dolara çıkarken, Brent petrolün varil fiyatı ise değer kazanmaya devam ederek 64,8 dolarla Ocak 2020’den bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,2 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,9 değer kaybederken, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1 yükseldi.

Borsa İstanbul güne yükselişle başladı

Yurt içinde, dün piyasalardaki dalgalanmalar devam etti. BIST 100 endeksi, gün içinde 1.530-1.555 bandında hareket etmesi sonrası bir önceki kapanışa göre yüzde 0,14 değer kaybederek günü 1.540,59 puandan tamamladı. Endeksin düşüşünde bankacılık hisselerinin yüzde 1’i aşan kayıpları etkili oldu. Dün 7,06 sınırına kadar çıkması sonrası tekrar düşüşe geçen ve 6,9620’den kapanış yapan dolar/TL ise bugün bankalararası piyasanın açılışında 6,9760 seviyesinde işlem görüyor. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 7,45 puan ve yüzde 0,48 değer kazanarak 1.548,04 puana çıktı.

Analistler, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) dün yayımlanan toplantı tutanaklarının ABD’de enflasyonist endişeleri yatıştırdığını, buna karşın küresel pay piyasalarının hala yön arayışında olduğunu belirtti.

Analistler, bugün yurt içinde haftalık para ve banka istatistikleri, yurt dışında ise ABD’de Philadelphia Fed imalat endeksi başta olmak üzere açıklanacak verilerin takip edileceğini, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.570 ve 1.582 seviyelerinin direnç, 1.525 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

ETİKETLER: Merkez Bankası
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.