islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3184
EURO
35,1145
ALTIN
2.295,76
BIST
9.049,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Cunta Lideri: “Sudan Laik Devlet Olacak”

Cunta Lideri: “Sudan Laik Devlet Olacak”

Mirat Haber Ajansı

Sudan hükümeti, Sudan Halk Kurtuluş Hareketi – Kuzey Cephesi’nin (SPLM-N) isyancı lideriyle hafta başlarında isyancı gruplarla imzalanan barış anlaşmasını tanıması için gereken koşullar konusunda anlaşmaya vardı. Sudan’ı laik bir devlet yapmak, Başbakan Abdullah Hamduk ve SPLM-N lideri Abdulaziz Alhilu tarafından Perşembe günü imzalanan anlaşmanın odak noktası. Sudan’ın anayasasının din ve devlet ayrımı ilkesine dayanmasının ülkede ayrımcılığın sona erdirilmesine yönelik bir adım olması gerektiğini söyledi. İmzalanan beyan belgesinde “Sudan, çok ırklı, çok kavimli, çok dinli ve çok kültürlü bir toplumdur. Bu çeşitliliklerin tam olarak tanınması ve yerleştirilmesi teyit edilmelidir” yazılmakta. Ayrıca inanç ve ibadet özgürlüğünün ve dini uygulama özgürlüğünün tüm Sudan vatandaşlarına tam olarak garanti edileceğini belirtmekte.

Anlaşma, hükümet kurumlarındaki isyancılara – kabine bakanlarının %35’ini, yaklaşmakta olan 300 üyeli geçici yasama meclisinde 75 sandalye ve 11 kişilik Egemen Konsey’de üç üye veriyor. Ayrıca, Sudan için federal bir sistem önerip Güney Kordofan ve Mavi Nil bölgelerine özerklik veriyor. Anlaşmaya göre, beş eyalete ayrılan Darfur bölgesi, yedi ay sonra tek bir bölgede yeniden birleşecek ve kendi seçtiği valisine sahip olacak. Anlaşma ayrıca yerel Darfur yönetimine gelirinin %40’ını ve kamu hizmeti istihdam fırsatlarının %20’sini garanti ediyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.