islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3310
EURO
35,0618
ALTIN
2.285,03
BIST
8.986,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

CÜNÜBLÜK VE GUSÜL I

CÜNÜBLÜK VE GUSÜL I
1 Eylül 2018 08:08
A+
A-

Mirathaber.com sitemizin değerli yazarlarından  Musap Seyithan Cenabet Bir Toplum mu Olduk başlıklı bir yazı kaleme aldı. Aşağıda linkini verdiğimiz için makaleyi özetleme gereğini duymuyorum.

https://www.mirathaber.com/musab-seyithan-cenabet-bir-toplum-mu-olduk-49-5127y.html

Toplumumuzun resmini çeken, ilgilileri göreve davet eden faydalı bir yazı. Okumayan ve de okusa da okuduğunu anlamayan bazı ruhu cenabet tiplerin densiz yorumları bir tarafa yazı müsbet tepkiler aldı. Ben de yararlandım. Görsel ve yazılı medyanın pisliklerinden, ülkemizi gözlerimizin önünde sömüren gavur kökenli ekonomik düzenden ve egemenleşen yalaka ve çıkarcı tiplerden  başkaldıramadığımız için cünüblük ve gusül gibi herkesin farz-ı ayın ölçüsünde bilmesi gereken konulara eğilemedik.

Böylece bir fırsat doğduğu için yaptığımız çalışmayı sunuyorum.

Cünüblük ve Gusül

İslâm  Dini’nin yüklediği ana görevlerden biri de, cünüblük halinde gusül abdesti almak, yani ağız ve genize kadar burun içi dâhil bütün vücûdu yıkamaktır.

Cünüblük yıkanmayı gerektiren özel haldir.

Farz görev olarak yıkanmayı  gerektiren özel halleri şöylece açıklayabiliriz.

a.     Meni, gusülü (yıkanmayı) gerektirir

Bakmak, düşünmek, rüyalanmak,sevişmek, ilişkide bulunmak ve mastürbasyon yapmak gibi herhangi bir yolla meni gelmesi yıkanmayı gerektirir.

( Zannedildiği gibi rüyalanmak erkeklere has değildir. Kadınlar da rüyalanabilir.)

Meni; kaynağından zevkle ayrılan ve şehvetle fışkırarak çıkan özel kokulu bir sıvıdır. Döllenmeyi sağlayan spermler erkek menisinde bulunur.

Meni yıkanmayı gerektirirse de, Mezi gerektirmez.

Mezi;  şehvetlenmeden ve çoğu kez sevişmeden ötürü gelen yapışkan, berrak bir sıvıdır.

Hz. Ali (r.a.) anlatıyor:

Kendisinden sık sık mezi gelen bir adamdım. Allah’ın Resûlü’ne bizzat sormaktan utandım da Mikdad b. Esved’e sormasını rica ettim.O da sordu. Allah’ın Resûlü de şu cevabı verdi:

Meziden ötürü yalnız abdest almak gerekir. (Yıkanmak gerekmez) 1

Kendisinden mezi gelen kişi cinsel organını  yıkar. Sonra da namaz için abdest aldığı gibi abdest alır.

( Hz. Ali, Allah’ın Resûlü’nün damadı olduğu için bizzat sormaktan utanmış ve Hz. Mikdad’dan sormasını rica etmiştir.

Bazı İslâm âlimleri bu hadisten öğretme gibi bir zaruret olmadıkça, kişinin karısının akrabaları yanında cinsellikten söz etmemesinin daha uygun olacağı görüşünü çıkarmaktadırlar.)

 
b.     Âdetin ve lahusalığın bitimi yıkanmayı gerektirir

Âdet ve lohusalık hali sona eren kadının, öğle ile ikindi veya akşam ile yatsı arası gibi bir namaz vaktini aşıracak şekilde ertelemeksizin yıkanması farz olur.

c.      Cinsel ilişki yıkanmayı gerektirir

Erkeklik  organının sünnet olunan kısmının vaginaya girmesiyle, erkeğe de kadına da yıkanmak farz olur. Yıkanmanın farz olması için meni gelmesi gerekmez.

Allah’ın Resûlü şöyle buyurur:

Kişi  eller ve uyluklar arasına oturup çalıştığında/cinsel ilişkiye girdiğinde (menisini getirmese de)yıkanması farz olur.” 2

Erkeklik  organına prezervatif takılması halinde cinsel organların tabiî sıcaklığı duyulur ve haz alınırsa -meni gelmese de- eşlere yıkanmak farz olur. Haz alınmaması halinde bile yıkanmak ihtiyata uygundur.

Arka organdan cinsî münâsebette bulunulması haramdır. Ancak bu haramın işlenmesi durumunda sünnet olunan kısmın (haşefe) girmesiyle eşlerin yıkanması gerekir.

Mü’minûn Sûresi’nin beşinci ve altıncı âyetlerinden delil getirerek, kişinin evli bulunduğu eşi dışında  başka bir yolla cinsel tatmine ermesinin haram olduğunu ileri süren bilginlere göre, sunî  erkeklik organının (vibratör) ve sunî (yapay) kadının kullanılması haramdır.

Bunların tatmin için aracı kılınması halinde meni gelmemiş olsa bile yıkanılması tercih edilmesi gereken fıkhî görüştür.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.