islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

DAEŞ’e karşı savaşta sivillerin zarar görmesine ilişkin ABD ordusunun sicili bozuk

DAEŞ’e karşı savaşta sivillerin zarar görmesine ilişkin ABD ordusunun sicili bozuk

Mirat Haber Ajansı

İnsan hakları grupları ve hayır kurumları, geçen hafta Birleşik Krallık merkezli gözlemci kuruluş Airwars tarafından yayınlanan ABD’nin Irak ve Suriye’deki sivil zararlara ilişkin askeri sicili hakkında sorular yöneltti. Bir veri paylaşımı anlaşmasında Airwars, altı yıl önce DAEŞ’e karşı savaşın başlamasından bu yana, 341 doğrulanmış sivil zarar vakası ve kabaca 1.400 sivil ölümünün coğrafi koordinatlarını kamuoyuna açıkladı. DAEŞ tarafından işgal edilen Irak ve Suriye’deki bölgeleri geri alma kampanyası sırasında, Musul ve Rakka savaşları, yıkımın ve sivil kayıpların doruğuna işaret etti. Airwars, koalisyonun 2014 yılından bu yana yürüttüğü eylemler nedeniyle 13.000’den fazla savaşçı olmayan kişinin öldürüldüğünü tahmin ediyor. Koalisyon bu sayıyı 1.410 olarak veriyor.

Bir zamanlar bölgenin önde gelen ticaret ve kültür merkezleri olan iki şehir, kurtuluş adına koalisyon hava saldırıları ile yerle bir edildi. Birleşmiş Milletlere göre eski Musul şehrinin çoğu ve Rakka’nın %70’i tahrip edildi. Airwars tarafından sağlanan veriler, 341 belgeli olaydan 70’inin bir kesin bir doğrulukla tespit edildiğini ve hata için küçük bir marj bıraktığını belirtiyor. Geriye kalan 271 ise 100 m2 içinde doğrudur. Bununla birlikte, Londra merkezli patlayıcı izleme gözlem kuruluşu Action on Armed Violence (AOAV) Rakka ve Musul gibi nüfuslu bölgelerde, 100 metre meşru bir askeri hedef ile okul veya apartman binası arasındaki mesafe olabileceğini belirtti. Yıllar boyunca, hak grupları ve gözlemci kuruluşlar sahada çalışarak koalisyona hava saldırılarının kesin koordinatlarını sağladı. Bunlar arasında Mart 2017’de 140’tan fazla sivilin öldürüldüğü Musul El Cedide saldırısı da yer alıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.