islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5656
EURO
34,7346
ALTIN
2.489,61
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C

EV SAHİBİ VE KİRACILAR DİKKAT! KİRA ZAMMINDA YENİ UYGULAMA!

EV SAHİBİ VE KİRACILAR DİKKAT! KİRA ZAMMINDA YENİ UYGULAMA!
22 Aralık 2022 15:53
A+
A-

Ev sahibi ve kiracılar bu konuya dikkat. Kira zammında 5 yıl kriteri var… Kira fiyatlarındaki rekor artış ve yüksek enflasyona rağmen ev sahipleri kiracılarına yüzde 25 kira zammı yapabiliyor. Bu yasaya takılan ev sahipleri kiracı tahliyesi ve kira zammı için yol arıyor. Ev sahibi ve kiracılar bu konuya dikkat.

KİRA ARTIŞINA YÜZDE 25 SINIRI

7409 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un geçici 4. maddesine göre; Konut kiraları bakımından bu maddenin yürürlüğe girdiği 11 Haziran 2022 tarihi ile 1 Temmuz 2023 (bu tarih dahil) tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmalar, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde 25’ini geçmemek koşuluyla geçerli olacak.

EĞER KİRACI 5 YILI DOLDURDUYSA…

Ancak bu noktada dikkat edilmesi gerek bir kriter var. O da kiracının kaç yıllık bir kiracı olduğu. Kira sözleşmesi 5 yılı aşan kiracılar için ev sahiplerinin kira bedelinin tespiti için sulh hukuk mahkemelerine dava açma hakkı var.

Belirlenecek kira bedelinde hâkim yüzde 25 sınır ile bağlı kalmıyor. Bu noktada kira bedeli hâkim tarafından emsal bedellere göre tespit ediliyor.

Bu kira tespit davası da kira sözleşmesi başladıktan 5 yıl boyunca açılamaz. 5’inci yılı takip eden 6’ncı yıl için açılabilir.

10 YILLIK KİRACILAR DİKKAT!

Türk borçlar kanunu 347. maddesine göre 10 yılını dolduran kiracı hiçbir sebep gösterilmeksizin tahliye edilebiliyor. Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az on beş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılıyor.

Ev sahibi, kira sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verme hakkına sahiptir.

ETİKETLER: Manşet