islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,2459
EURO
34,6747
ALTIN
2.402,74
BIST
10.247,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
20°C

Dahi Çocuğun Bildikleri ve Bilmedikleri

Dahi Çocuğun Bildikleri ve Bilmedikleri

Son bir kaç gündür medya küçük dahi bir çocuktan övgüyle bahsediyor. Çocuğun akranlarından farkı aşikâr. Birçok kitap okumuş, kendince felsefe yapıyor ve Türkiye’deki eğitimin sıkıntılarından, eksiklerinden bahsediyor.

Bu kareleri izleyince eğitimdeki yanlışlarımızdan birine değinmek istedim. Ancak benim bahsedeceğim eğitim eksikliği MEB, müfredat ya da popüler edilen çocuğun ileriye dönük psikolojisine verilecek zarar vs. ile ilgili değil. Toplum olarak ve ebeveyn olarak eksiklerimizle ilgili.

Bugün gündem olan dahi çocuk gibi niceleri var evlerde. Hatta yaşıtlarından çok farklı olmasına gerekte yok, her evde her ailenin evladı farklı bir cevher taşıyor.

Ancak benim bu gün sorun olarak nitelendireceğim, çocukların yeteneklerinin ilanı. Bunu öylesine abartarak yapıyoruz ki çocuklara farkındalık kazandırıp, yeteneklerini geliştirme fırsatı yerine ukala ve hadsiz olma fırsatı sunuyoruz.

Nasıl mı?

Çocuklara “her insan özeldir ve farklıdır, sen de özelsin” mesajı yerine, “sen herkesten özelsin” mesajı veriyoruz. Bunu belki sözlerimizde değil ama tüm davranışlarımızla yapıyoruz.

En özel olarak kendini gören çocuk, anne babaya saygı duymuyor, karşısındakinin sözünü kesiyor, arkadaşlarının fikrini önemsemiyor, haddini aşan açıklamalar yapıyor ve alkışlanıyor.

Böylelikle evlerde ki dahi çocuklar onlara sunulan bilimsel bilgileri çok iyi biliyor, ancak büyüklere saygıyı, küçüklere sevgiyi bilmiyor. Hatta şükretmesini bile bilmiyorlar.

Dahi çocuk olayına birde bu açıdan bakalım derim ben. Okunan felsefe kitaplarına hayranlık duyarken, okunmayan dini kitapları tanınmayan Peygamberi es geçmeden.

Dini bilginin ve güzel ahlakın verilmediği bilimin hayra değil şerre de sebep olabileceğini unutmadan.

Şeyma Demircan NAMAZCI

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.