Danimarka dönmeyi reddeden Suriyeli mültecilere ne yapacak

Suriye’deki savaşın patlak vermesinden on yıl sonra Danimarka, Avrupa ülkesinde güvenlik arayan birçok Suriyeli mülteciye geri dönmesi konusunda zorluyor.

Mirat Haber Ajansı

Suriye’deki savaşın patlak vermesinden on yıl sonra Danimarka, Avrupa ülkesinde güvenlik arayan birçok Suriyeli mülteciye geri dönmesi konusunda zorluyor. Danimarka, Şam ve Rif Şam’dan gelen mültecilerin geçici oturma izinlerini iptal etmeye hazırlanırken yaklaşık 500 Suriyeli belirsizlik ve korku içinde kaldı. Bu alanlar artık Danimarkalı yetkililer tarafından güvenli ilan edildi. Böyle bir sonuca varan tek Avrupa ülkesi. İsveç ve Birleşik Krallık gibi diğer ülkeler de Şam’daki genel güvenlik ortamının önemli ölçüde iyileştiğini şart koştu, ancak hiçbiri Suriyelilerin yurtdışında yıllarca süren sürgünden sonra güvenle geri dönebilecekleri kararına ulaşamadı. Pek çok mültecinin savaşın harap ettiği Suriye’ye geri dönmeyi reddetmesi bekleniyor. Bazıları kaçınılmaz olarak başka bir yere sığınmak için diğer Avrupa ülkelerine kaçmaya çalışacak.

Ancak Danimarka’nın tartışmalı kararı yerel ve uluslararası eleştirilerle karşılandı. ABD, BMMYK, Avrupa Birliği ve çok sayıda insan hakları örgütü de Suriyeli mültecilere ülkelerine geri dönmeleri için baskı yapan her türlü hareketi kınadı. Pazartesi günü, Danimarka Göçmenlik Bürosu tarafından Şam ve Rif Şam’ı güvenli bölgeler ilan eden bir raporda alıntı yapılan 12 uzmandan sekizi, İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından yayınlanan ortak bir bildiriyle sonucu kınadı. Hükümetin, Danimarka Göçmenlik Bürosuna bir menşe ülke (COI) raporu Şam hakkındaki ifadelerini kötüye kullandığını söylüyorlar. Sonraki hükümet sonuçlarında veya politikalarında ifade ettikleri görüşleri tanımadıklarını ve Danimarka’nın Suriye mülteci politikasının sahadaki gerçek koşulları tam olarak yansıttığını düşünmediklerini belirtmişlerdi.

Suriye savaşı yüz binlerce can aldı ve nüfusun yerlerinden edildi. 2011 yılından bu yana yaklaşık 32.000 Suriyeli mülteci Danimarka’ya yerleşti. Orta Doğu ülkesindeki tehlikeli güvenlik durumu nedeniyle beş bin sığınma ve geçici oturma izni aldı. Danimarka’nın Suriye ile resmi diplomatik ilişkileri yok ve gönüllü olarak ayrılmayı reddederlerse insanları zorla ülkelerine geri gönderemez. Çoğu, koşulların Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) tarafından kınandığı Danimarka’nın kalkış merkezlerinden birine gidecek. Aktivist grup Refugees’ın kurucusu Michala Bendixen, sınır dışı etme merkezlerinin açık hapishanelere benzediğini, çalışamayacağınızı, tam anlamıyla paranız olmadığını, ders çalışamayacağınızı ve kendi yemeğinizi pişiremeyeceğinizi belirtti. Bendixen, insanların Danimarka’dan vazgeçip ayrılması için mümkün olduğunca iç karartıcı olacak şekilde tasarlandıklarını da sözlerine ekledi.

Recent Posts

  • Gündem

TIBBA SAYGIMIZ VAR AMA, AMASI DA VAR

Biz tıp insanlarının pek çoğunun kendi araştırmalarından çok başkalarının masa başında hazırladıkları bilgileri alıp sattıklarını…

1 saat ago
  • Gündem

DİYENET DUYURDU! KURBAN KESİM BEDELLERİ AÇIKLANDI

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, 2024 yılı vekalet yoluyla kurban kesim bedelinin yurt…

2 saat ago
  • Gündem

Kariye Camii, Ayasofya Modeliyle Yeniden Açılıyor

Kariye Camii, Ayasofya Modeliyle Yeniden Açılıyor İstanbul'un tarihi sembollerinden biri olan Kariye Camii, 79 yıl…

3 saat ago
  • VİDEOLAR

BİR AYET BİR HADİS “Adaletli Olun!”

MİRATYOUTUBE MİRATHABER.COM

3 saat ago
  • Makale

KUR’AN’I ANLAMAK

İslam dini adına çok şey yazılmaktadır. Özellikle Ramazan ayı geldiği zaman TV kanallarında, camilerde ve…

4 saat ago
  • Gündem

UZUN ÖMÜR ŞANSLA DEĞİL KADERLEDİR

Liverpool'da 1912 yılında dünyaya gelen ve "en yaşlı erkek" unvanına sahip olan Tinniswood, kendisi kadar…

4 saat ago