islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5668
EURO
34,9572
ALTIN
2.444,34
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Danimarka dönmeyi reddeden Suriyeli mültecilere ne yapacak

Suriye’deki savaşın patlak vermesinden on yıl sonra Danimarka, Avrupa ülkesinde güvenlik arayan birçok Suriyeli mülteciye geri dönmesi konusunda zorluyor.

Danimarka dönmeyi reddeden Suriyeli mültecilere ne yapacak

Suriye’deki savaşın patlak vermesinden on yıl sonra Danimarka, Avrupa ülkesinde güvenlik arayan birçok Suriyeli mülteciye geri dönmesi konusunda zorluyor.

Mirat Haber Ajansı

Suriye’deki savaşın patlak vermesinden on yıl sonra Danimarka, Avrupa ülkesinde güvenlik arayan birçok Suriyeli mülteciye geri dönmesi konusunda zorluyor. Danimarka, Şam ve Rif Şam’dan gelen mültecilerin geçici oturma izinlerini iptal etmeye hazırlanırken yaklaşık 500 Suriyeli belirsizlik ve korku içinde kaldı. Bu alanlar artık Danimarkalı yetkililer tarafından güvenli ilan edildi. Böyle bir sonuca varan tek Avrupa ülkesi. İsveç ve Birleşik Krallık gibi diğer ülkeler de Şam’daki genel güvenlik ortamının önemli ölçüde iyileştiğini şart koştu, ancak hiçbiri Suriyelilerin yurtdışında yıllarca süren sürgünden sonra güvenle geri dönebilecekleri kararına ulaşamadı. Pek çok mültecinin savaşın harap ettiği Suriye’ye geri dönmeyi reddetmesi bekleniyor. Bazıları kaçınılmaz olarak başka bir yere sığınmak için diğer Avrupa ülkelerine kaçmaya çalışacak.

Ancak Danimarka’nın tartışmalı kararı yerel ve uluslararası eleştirilerle karşılandı. ABD, BMMYK, Avrupa Birliği ve çok sayıda insan hakları örgütü de Suriyeli mültecilere ülkelerine geri dönmeleri için baskı yapan her türlü hareketi kınadı. Pazartesi günü, Danimarka Göçmenlik Bürosu tarafından Şam ve Rif Şam’ı güvenli bölgeler ilan eden bir raporda alıntı yapılan 12 uzmandan sekizi, İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından yayınlanan ortak bir bildiriyle sonucu kınadı. Hükümetin, Danimarka Göçmenlik Bürosuna bir menşe ülke (COI) raporu Şam hakkındaki ifadelerini kötüye kullandığını söylüyorlar. Sonraki hükümet sonuçlarında veya politikalarında ifade ettikleri görüşleri tanımadıklarını ve Danimarka’nın Suriye mülteci politikasının sahadaki gerçek koşulları tam olarak yansıttığını düşünmediklerini belirtmişlerdi.

Suriye savaşı yüz binlerce can aldı ve nüfusun yerlerinden edildi. 2011 yılından bu yana yaklaşık 32.000 Suriyeli mülteci Danimarka’ya yerleşti. Orta Doğu ülkesindeki tehlikeli güvenlik durumu nedeniyle beş bin sığınma ve geçici oturma izni aldı. Danimarka’nın Suriye ile resmi diplomatik ilişkileri yok ve gönüllü olarak ayrılmayı reddederlerse insanları zorla ülkelerine geri gönderemez. Çoğu, koşulların Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) tarafından kınandığı Danimarka’nın kalkış merkezlerinden birine gidecek. Aktivist grup Refugees’ın kurucusu Michala Bendixen, sınır dışı etme merkezlerinin açık hapishanelere benzediğini, çalışamayacağınızı, tam anlamıyla paranız olmadığını, ders çalışamayacağınızı ve kendi yemeğinizi pişiremeyeceğinizi belirtti. Bendixen, insanların Danimarka’dan vazgeçip ayrılması için mümkün olduğunca iç karartıcı olacak şekilde tasarlandıklarını da sözlerine ekledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.