islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5897
EURO
34,8153
ALTIN
2.422,67
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Açık
20°C

Depremler artacak: Kıtalar yeniden birleşiyor

Depremler artacak: Kıtalar yeniden birleşiyor

Pasifik Okyanusu küçülür ve daralırken, kıtaların birbirlerine gittikçe yaklaştığı gözlemleniyor.

Dünya, bu durumun devam ettiği 200 ila 300 milyon yıl içinde tek bir kıta haline gelebilir.

Ayrıca araştırmacılar kıtasal levhaların birbirlerine yaklaşmaları ve birleşmelerinden dolayı depremlerin oluşabileceğini belirtiyor.

Avustralya’daki Curtin Üniversitesi ve Çin’deki Pekin Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, Dünya’nın tektonik plakalarının evrimini ve gelecekteki bir süper kıtanın oluşumunu modellemek için bir süper bilgisayar kullandılar.

National Science Review dergisi bulgularını 28 Eylül’de yayınladı.

Curtin’s Earth Dynamics Research Group ve School of Earth and Planetary Sciences’da araştırma görevlisi olan baş yazar Dr. Chuan Huang, “Son iki milyar yılda,

Dünya’nın kıtaları her 600 milyon yılda bir süper kıta döngüsü olarak bilinen bir süper kıta oluşturmak için çarpıştı

Bu, mevcut kıtaların birkaç yüz milyon yıl sonra tekrar bir araya geleceği anlamına geliyor.” dedi. Bilim insanları, süper kıtaların oluşumunun çok çeşitli şekillerde gerçekleştiğine inanıyor.

Çalışma yazarlarına göre, yaklaşık 320 milyon yıl önce oluşan kara kütlesi Pangea olarak adlandırıldı. 170 milyon ila 180 milyon yıl önce, dinozorların Dünya’da yürüdüğü zaman parçalandı.

Çalışma ekibi, tektonik plakaların gücü ve kalınlığı azaldığında, yeni bir süper kıtanın oluşumunun, geçmişte devasa bir kara kütlesini çevreleyen eski bir süper okyanusun kapanmasıyla gerçekleşmesinin daha muhtemel olduğunu buldu. Yılda birkaç santimetre küçülen Pasifik Okyanusu, dinozorlar çağında darlamaya başladı

CNN’in haberine göre, yeni simülasyona göre, Pasifik Okyanusu’nun mevcut 10.000 kilometre (6,213.7 mil) erişimi 300 milyon yıldan daha kısa bir süre içinde kapanacak.

DEPREMLER BEKLENİYOR

Kıtaların ve okyanusların dağılımındaki değişiklikler, “özellikle okyanus akıntıları kıtaların çarpışmasıyla durdurulduğunda veya kıtalar parçalandığında yeni okyanus akıntıları oluştuğunda” iklimlerde değişikliklere neden olacaktır.

Araştırmacılar ayrıca kıtasal levhalar çarpıştıkça daha fazla deprem bekliyorlar.

Araştırmalar, yeni bir süper okyanusla çevrili olacak yeni süper kıtanın, aynı zamanda biyoçeşitliliğinin de azalacağını gösterdi.

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.