islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Dev Ülke Uzun Süre Sonra Ekonomik Küçülme Yaşıyor

Dev Ülke Uzun Süre Sonra Ekonomik Küçülme Yaşıyor

Mirat Haber Ajansı

Endonezya, 1998 Asya mali krizinden bu yana resmen ilk resesyonuna girdi çünkü ekonomisi bu yılın üçüncü çeyreğinde daha yavaş da olsa tekrar daraldı. Güneydoğu Asya’nın en büyük ekonomisi, COVID-19 vakalarındaki sürekli artışa bağlı olarak üçüncü çeyrekte yıllık bazda %3,49 küçüldü. Bilgiyi ülkenin istatistik enstitüsü Statistics Indonesia (BPS) bugün duyurdu. Rakam, analistlerin %3’lük daralma tahmininden daha kötü, ancak yine de ikinci çeyrek daralmasından daha dar. Endonezya bölgeleri, büyük ölçekli sosyal kısıtlamaları kademeli olarak kaldırmaya ve şehirler Haziran ayında yeniden açılmaya başladıkça, üçüncü çeyrekte ekonomik faaliyetler yeniden canlanmaya başladı. Bununla birlikte, COVID-19 vakalarında devam eden artış iyileşmeyi sürdürdüğü için ekonomik faaliyetler koronavirüs öncesi seviyelere ulaşmadı.

Başkent Jakarta hükümeti, günlük vakalardaki artış sağlık sistemini zorladığı için Eylül ayında “tam” kilitlemeyi yeniden uygulamaya koydu, ardından Ekim ayında geçiş önlemlerine geri dönmeden önce. BPS verileri, GSYİH’nın %50’sinden fazlasını oluşturan hanehalkı harcamalarının, turizm, ulaşım, restoranlar ve otellerdeki harcamalardaki düşüşe bağlı olarak %4,04 düştüğünü gösteriyor. Ancak, sağlık ve eğitimde tüketici harcamaları Temmuz’dan Eylül’e kadar artış göstermiştir. İşletmelerin makine ve diğer ürünlere yaptıkları yatırımları keskin bir şekilde azaltmasıyla yatırımlar %6,48 oranında küçüldü. Küresel ticaret ve iç talepteki pandeminin neden olduğu ekonomik düşüşün bir yansıması olarak sırasıyla ihracat ve ithalat %10,82 ve %21,86 geriledi. Endonezya hükümeti ekonomiyi canlandırmak için 47 milyar dolarlık bir teşvik paketi ayırdı ve bu yıl bu yıl  0,6 ile %1,7 arasında küçülmesi bekleniyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.