islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

Didim Göktaşına Uzay Saldırısı Riskler İçeriyor

Didim Göktaşına Uzay Saldırısı Riskler İçeriyor

Mirat Haber Ajansı

İnsanlik için son dönemde artan önemli tehditler arasında yer alan konulardan biri de göktaşı tehlikesi. Göktaşları ya da meteorlar güneş sistemimizde Mars ile Jüpiter gezegenleri arasında yoğunlaşan taşlaşmış cisimler. Bir dağ büyüklüğünde bir göktaşının dünyaya çarpması halinde ortaya çıkacak toz bulutu yıllarca karanlık oluşturacağından güneş ışığına ihtiyaç duyan bitkilerin dolayısıyla ona muhtac olan insanlık dahil bütün canlıların sonu gelmesinden endişe edilmekte. Dünyaya yakın geçen göktaşı sayıları giderek artıyor.

Bunları uzaydayken engellemek amacıyla NASA’da Double Asteroid Redirection Test misyonu ya da kısaca DART adı verilen proje başlatıldı. Bunun amacı bir göktaşının yörüngesinn ve kütlesinin patlayıcılar yardımıyla parçalama yoluyla değiştirilmesi. Bu nedenle 2021 yılının sonunda Didim antik kentinden adını alan Didymos ve onun küçük yan kütlesi Didymoon göktaşlarına DART misyonu yollanarak bunların patlayıcılarla yolunun drğiştirilmesi hedeflenmekte. İki ton TNT gücündeki dev patlayıcının Didim göktaşının yörüngesini dört dakikalık değiştirmesi bekleniyor. Olay için 30 Eylül 2021 günü seçildi.

Buna karşın misyonun riskleri de var. O da bu patlama sonucunda bölünüp tehlike arz edecek meteor parçalarının dünyaya doğru çarpma yörüngesine girmesi. Meteorların büyük çoğunluğu bizim yıldız kaydı olarak nitelediğimiz olayla atmosferde ısınıp kaybolurken arada büyüklerin çarpması insanlığı tehdit edebiliyor. Patlamayla dünyaya çarpacak yok edici meteor yörüngesi değişimi düşüncesi 1998 yılında Bruce Willis’in başrol aldığı Armageddon adlı bir Michael Bay süper-prodüksiyonuna konu olmuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.