Din subayı çağrımız gerçek oldu

Türk medyasında çıkan haberlere göre AK Parti döneminde savunma alanında sivilleşme ve devlet-millet ele ele düşüncesi uyarınca sadece savaş dönemlerinde kullanılan ve ‘Kıbrıs Barış Harekatı’ndan beri ataması yapılmayan ‘Din İşleri Subaylığı’ için yeniden kadro açıldı. Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından verilen ilanda, bu kadro alımı yer aldı. Özellikle Cumhuriyet gazetesi gibi yabancı bakış açılı muhalif gazeteler buna tepki gösterirken muhafazakar gazeteler bu gelişmeyi müjdeli haber olarak değerlendirdiler.  

Türkiye de yakın zamandaki kendi toprakları kıyısında ilk sıcak savaş olan Kıbrıs Barış Harekatı’nda din subayları kullanımı söz konusu olmuş, bu konuda Mirat Haber’de ilahiyatçı yazar Ali Rıza Demircan bunun kalıcı olarak devam ettirilmesi konusunda medyada öncülük yapmıştı. Ali Rıza Demircan, 2018 tarihli “Kıbrıs Barış Harekatı’ndan Afrin’e” makalesinde silahlı kuvvetlerdeki din görevliliği kadrolarının kullanılmamasından 1974’ten bu yana yakındığını paylaşmış yasal olarak açık olan bu kadroların doldurulmasını istemişti.

Miralay Mustafa Kemal Bey, alay imamı ve iki subay Çanakkale siperinde.

Muhalif sol yayın organı BirGün gazetesiyse kendisine bir grupemekli askerin bu konuda tepki gösterdiğini, dindarların TSK içine doldurulduğunu iddia ettiklerini paylaştı. Bunlar arasında Deniz Kuvvetleri’nden emekli Türker Ertürk bunun “milliyetçilik ve din istismarı” olduğunu, Kara Kuvvetleri’nden emekli Erdoğan Karakuş ise Atatürk zamanında da imam subaylar olduğunu ancak bunların önce askeri eğitime sahip olduklarını bugün ise bu imam subayların siyasi olabileceğini ifade etti.

Atatürk zamanında olduğu gibi Osmanlı Ordusu’nda da askeri din görevlileri vardı. Bunlar Çanakkale cephesinde olduğu gibi ibadetin yanısıra askerin moralini yükseltmek amacıyla hizmet vermekteydi. Uğun ABD, İngiltere dahil dünyanın pek çok ordusunda adına chaplain adı verilen din subayları bulunmakta.

Kaynak: https://www.mirathaber.com/kibris-baris-harakatindan-afrine-7-3015h/

Recent Posts

  • Ekonomi

KAPİTALİST EKONOMİ ÇÖKMEK ÜZERE/ TBMM GÖREVE

Bizde üniversite ve hayata hakim olan ekonomistler kapitalizme şartlanmışlardır. Siz, siz olun onları dinlemeyin ve…

9 dakika ago
  • Makale

DAHA İYİ BİR ANNE OLMAK İSTİYORSAK

Severek okuduğum bir köşe yazarı annelerin üzerine çok gidildiğinden bahsetmiş.21.yy annesinin çok yalnız olduğundan, sürekli…

39 dakika ago
  • Gündem

HÜSNÜ AKTAŞ’TAN YEREL SEÇİM DEĞERLENDİRMESİ

Yazar Hüsnü Aktaş Misak Dergisi Mayıs sayısında, “Belediye Seçimleri, Cumhur İttifakının Zaafları ve Siyasi Ahlak”…

1 saat ago
  • Makale

SELÂM SİZİN ÜZERİNİZE OLSUN

Ya da Kur’an’da selâm... -Selâm nedir? ‘Selâm’ın aslı, ‘se-li-me’ fiili sözlükte; dış ve iç âfetlerden…

1 saat ago
  • Ekonomi

BÜYÜK BORÇLAR BIRAKMIŞ BELEDİYELER İNCELENMELİDİR

BÜYÜK BORÇLAR BIRAKMIŞ BELEDİYELER İNCELENMELİDİR AK Parti’nin iktidara geldiği ilk dönemlerde adil ve üretken bir…

17 saat ago
  • Gündem

BEDAVA İNCİL TEHLİKESİ

Bedava İncil Tehlikesi 18 Nisan 2024 tarihinde sitemizde yayınlanan haberimizde, Devlet-i Aliyye Ocakları Bilecik İl…

18 saat ago