islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Din subayı çağrımız gerçek oldu

Din subayı çağrımız gerçek oldu

Türk medyasında çıkan haberlere göre AK Parti döneminde savunma alanında sivilleşme ve devlet-millet ele ele düşüncesi uyarınca sadece savaş dönemlerinde kullanılan ve ‘Kıbrıs Barış Harekatı’ndan beri ataması yapılmayan ‘Din İşleri Subaylığı’ için yeniden kadro açıldı. Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından verilen ilanda, bu kadro alımı yer aldı. Özellikle Cumhuriyet gazetesi gibi yabancı bakış açılı muhalif gazeteler buna tepki gösterirken muhafazakar gazeteler bu gelişmeyi müjdeli haber olarak değerlendirdiler.  

Türkiye de yakın zamandaki kendi toprakları kıyısında ilk sıcak savaş olan Kıbrıs Barış Harekatı’nda din subayları kullanımı söz konusu olmuş, bu konuda Mirat Haber’de ilahiyatçı yazar Ali Rıza Demircan bunun kalıcı olarak devam ettirilmesi konusunda medyada öncülük yapmıştı. Ali Rıza Demircan, 2018 tarihli “Kıbrıs Barış Harekatı’ndan Afrin’e” makalesinde silahlı kuvvetlerdeki din görevliliği kadrolarının kullanılmamasından 1974’ten bu yana yakındığını paylaşmış yasal olarak açık olan bu kadroların doldurulmasını istemişti.

Miralay Mustafa Kemal Bey, alay imamı ve iki subay Çanakkale siperinde.

Muhalif sol yayın organı BirGün gazetesiyse kendisine bir grupemekli askerin bu konuda tepki gösterdiğini, dindarların TSK içine doldurulduğunu iddia ettiklerini paylaştı. Bunlar arasında Deniz Kuvvetleri’nden emekli Türker Ertürk bunun “milliyetçilik ve din istismarı” olduğunu, Kara Kuvvetleri’nden emekli Erdoğan Karakuş ise Atatürk zamanında da imam subaylar olduğunu ancak bunların önce askeri eğitime sahip olduklarını bugün ise bu imam subayların siyasi olabileceğini ifade etti.

Atatürk zamanında olduğu gibi Osmanlı Ordusu’nda da askeri din görevlileri vardı. Bunlar Çanakkale cephesinde olduğu gibi ibadetin yanısıra askerin moralini yükseltmek amacıyla hizmet vermekteydi. Uğun ABD, İngiltere dahil dünyanın pek çok ordusunda adına chaplain adı verilen din subayları bulunmakta.

Kaynak: https://www.mirathaber.com/kibris-baris-harakatindan-afrine-7-3015h/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.