islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
45,3998
EURO
53,3801
ALTIN
6.850,51
BIST
15.141,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
25°C
İstanbul
25°C
Az Bulutlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
23°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Az Bulutlu
20°C
Cumartesi Az Bulutlu
23°C

Diyanet’e Yönelik Eleştirilerde İslami Camianın Hakkaniyet ve Adalet Sınavı

Diyanet’e Yönelik Eleştirilerde İslami Camianın Hakkaniyet ve Adalet Sınavı
A+
A-

Şunu anlamakta gerçekten zorlanıyorum: Diyanet’e dışarıdan, özellikle de dine ve dini değerlere mesafeli çevrelerden sürekli saldırılar gelirken ve asıl amaçları Diyanet’in kurumsal varlığından ziyade, İslam’ın toplumdaki etkisini ve uygulamalarını zayıflatmakken; son dönemde Diyanet’in hutbelerinde insana, aileye ve topluma dair çok güzel ve anlamlı mesajlar verilmesine rağmen, bu hizmetleri görmezden gelen kendi içimizden, yani İslami camiadan bazı insanların sürekli olarak Diyanet’i eleştirmesini aklım bir türlü almıyor.

Gerçekten, daha ne yapabilirler? Bu ülkenin bir sistemi, bir anayasası, kuralları ve kanunları var. Diyanet, tüm bu sınırların içinde, çoğu zaman elinden gelenin en iyisini yapmak için büyük bir özveriyle çalışıyor. Kimse inkâr edemez ki, Diyanet’in içinde bulunduğu şartlar, yasal engeller ve toplumsal hassasiyetler kolayca aşılacak meseleler değil. Tüm bu sınırlara rağmen, İslami çalışmaların devam etmesi ve topluma Kur’an ve sünnet ışığında mesajlar verilmeye devam edilmesi, gerçekten takdir edilmesi gereken bir başarıdır.

Bununla birlikte, dışarıdan gelen eleştirileri bir nebze anlamak mümkün; çünkü çoğu zaman maksatları ve niyetleri bellidir. Ancak içeriden, yani İslami hassasiyetleri yüksek olduğunu düşündüğümüz kişilerden Diyanet’in imkânlarını, sınırlarını ve fedakârlıklarını hiçe sayarak yapılan eleştiriler gerçekten can yakıcı. Oysa adil ve hakkaniyetli bir eleştiri, şartları ve mevcut imkânları hesaba katar; yapılan güzellikleri, topluma kattığı değerleri görmezden gelmez.

Elbette her kurumda olduğu gibi, Diyanet’te de zaman zaman eksiklikler, aksaklıklar olabilir. Çünkü insan unsurunun olduğu yerde hata ve kusur mutlaka olacaktır. Ama burada ölçüsüz eleştirilerden kaçınmak, insafı elden bırakmamak, hakka girmemek gerekir. Unutmamak lazım ki Diyanet, hâlâ dini bilgiye ve rehberliğe ulaşmanın en önemli adresidir. Diyanet’in yıpratılması, sadece bir kurumu değil, toplumsal manevi yapıyı da sarsar. Bugün Diyanet, sisteme rağmen pek çok İslami uygulamayı hayata geçirmekte; hatta karşıt çevreler bunu görüp rahatsız olurken, bizden bazılarının bu çabaları görmezden gelmesi gerçekten üzücüdür.

Sonuç olarak, ülkenin gerçeklerini ve sistemin sınırlarını görmeden Diyanet’e sürekli eleştiri yönelten Müslümanların hakka girdiklerini düşünüyorum ve bu tablo beni derinden üzüyor. Eleştiri elbette olmalı; fakat adaletli, yapıcı ve kardeşçe bir dille yapılmalı. Aksi halde kendi elimizle kendi değerlerimizi yıpratmış oluruz.

Taşkın Koçak

İSLAMİ HABER “MİRAT”  -YOUTUBE- 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.