islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3433
EURO
35,1097
ALTIN
2.308,93
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

DOĞAL ÇEVREMİZİ OLUŞTURAN VARLIKLAR DA ALLAH’I TANIMAK – ANMAKLA YÜKÜMLÜDÜR

DOĞAL ÇEVREMİZİ OLUŞTURAN VARLIKLAR DA ALLAH’I TANIMAK – ANMAKLA YÜKÜMLÜDÜR
21 Haziran 2022 11:00
A+
A-

 

Evet, Kur’an penceresinden baktığımızda göreceğimiz bir gerçek de doğal çevremizi oluşturan varlıkların Allah’ı anmakla yükümlü varlıklar olduğu hakikatidir.

Dünyanın en prestijli Üniversitelerine gidelim. Hayatlarını yaratıklar üzerine hasretmiş olan bilim insanı kişilerle görüşüp konuşalım. Size aktaracağımız bilgileri öğrenmemiz mümkün değildir:

Biz varlıkları canlı ve cansızlar olarak tasnif ediyoruz. O bizim ayırımımız. Kuran’a baktığımız zaman bizim cansız olarak nitelediğimiz varlıkların da kendi iç dünyalarında Yaradan’ı tanıyan ve Onu derviş gibi zikreden varlıklar olduklarını görüyoruz.

İsra 44:

“ Yedi gök ile yer ve onların içinde yer alan her bir varlık Onun sınırsız kudret ve yüceliğini anmaktadır. Onun yüceliğini aşkınlığını övgüyle yankılatmayan bir tek nesne bile yoktur. Ne var ki siz onların tesbihlerini iyice kavrayamazsınız. Hiç şüphesiz O halîmdir, çok bağışlayıcıdır.”

Hac 18:

“Görmez misin / akletmez misin, göklerde ve yerdeki bütün canlılar Allah’a secde eder. Güneş, ay, yıldızlar, dağlar, ağaçlar, canlılar, insanların bir çoğu da Allah’ın koyduğu yasaların mahkumu ve ona secde halinde…”

Allah kâfirlikte azgınlaşan İsrailoğullarını tanımlarken de şöyle buyurur.

Bakara 74:

“ Sonra da Kalpleri katılaştı. Kalpleri taş gibi ve taştan da katı oldu. Öyle taşlar vardır ki içinde nehirler kaynar. Nice taşlar vardır ki yarılır içinden sular akar. Nice taşlar var ki Allah’a saygısından yuvarlanır. Sakın ha, Allah’ın yaptıklarınızdan gafil olduğunu sanmayın.”

Yaratan bize Kur’ân-ı Kerim’de dağların da Hazreti Davut ile birlikte sabah akşam kendisini zikrettiğini haber veriyor. (Sad 18-19)

Kuşların da topluluk halinde, kendisini yücelttiklerini bildiriyor. (Nûr 41)

Yaratan yarattığını tanımaz bilmez mi, yaratılan kendisini yaratanın varlığına birliğine, rahmetine belge olmaz mı, tabii olur.

ALİ RIZA DEMİRCAN 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.