islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3292
EURO
35,0378
ALTIN
2.280,52
BIST
8.996,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

DOLANDIRICILIK GERÇEKLEŞMEDEN ÖNCE UYARIR..!

DOLANDIRICILIK GERÇEKLEŞMEDEN ÖNCE UYARIR..!

ÇİN’DE 1 MİLYON KULLANICIYA ULAŞAN UYGULAMA

PEKİN – Sıradan bir polis memuru olan Chen Guoping, Çin’in kuzeyindeki Hebei Eyaleti’nde yer alan Qinhuangdao’da görev yapıyor. Sahil kentini diğerlerinden ayıran sakin havaların aksine, Chen’in hayatı sosyal medya platformlarında oldukça çalkantılı görünüyor; çünkü siber suçlar hakkındaki haberler için canlı yayınlarda saatlerce vakit harcıyor. Çünkü kendisi tıpkı söylediği gibi “Çin halkını internet dolandırıcılığından kurtarmayı” planlıyor.

 Genellikle resmi kıyafeti ile görülen Çinli polis memuru, insanların cep telefonlarına “Ulusal Dolandırıcılıkla Mücadele Merkezi” uygulamasını indirmedikleri için maruz kaldıkları ve başlarına binlerce sıkıntı açılmasına sebep olan onlarca dolandırıcılık hikâyesini anlattı. Nitekim bu uygulama kişisel hesaplar veya web siteleri tarafından gerçekleştirilebilecek dolandırıcılıklara karşı önceden bir uyarı yapabilmektedir.

UYGULAMANIN ÇALIŞMA MEKANİZMASI

Uygulamayı geliştiren Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı’nda yer alan Suç Soruşturma İdaresi, raporları yükleme, kanıt bildirme, dolandırıcılık uyarısı, kimlik doğrulama ve dolandırıcılık karşıtı propaganda gibi çeşitli görevleri birleştirdiğini söylüyor. Çünkü uygulama  kullanıcılara telefon aramaları, kısa mesajlar veya şüpheli uygulamalar ve web siteleri dâhil olmak üzere çeşitli şekillerde, şüpheli dolandırıcılık faaliyetlerini hatırlatmak için tasarlanmıştır.

Tıpkı uygulamanın, kullanıcıların günlük yaşantıları esnasında karşılaştıkları şüpheli bir hareketliliğe maruz kalmaları durumuna uygun bir ihbar hizmeti sunması ve yine uygulamanın dolandırıcılıkla mücadele derslerinden onlarcasını garanti etmesi gibi.

Uygulama, akıllı telefonların içeriğini tarayabilmekte ve böylelikle de telefonda yüklü olan şüpheli dolandırıcılık uygulamalarını tespit edebilmektedir.

Çin Merkezi Radyo ve Televizyon Kurumu, ülkenin bu yıl Ocak ve Temmuz ayları arasında geçen yıla göre %40 artışla yaklaşık 185.000 adet iletişim dolandırıcılığı davasına baktığını söyledi. Yaklaşık 247.000 suç zanlısı tutuklandı ve Haziran ve Temmuz aylarında vakalarda %12’lik bir düşüş görüldü.

İLK SIRADA

İngiliz Financial Times gazetesi,  uygulamanın Çin’de 200 milyon cep telefonuna yüklendiğini bildirirken, Çin gazetesi Global Times, uygulamanın Çin içinde İOS uygulama mağazasındaki indirme listesinde ilk sırada yer aldığını söyledi.

Çin polisi, uygulamanın çalışma mekanizmasını keşfedebilmek için tüm Çin illerinde iş yerleri, okullar ve üniversiteleri kapsayan kampanyalar yürütüyor ve ilgili idarelerin Çin sosyal ağ sitelerinde resmi hesapları aracılığıyla yayınladıklarına göre vatandaşları “insanların mal güvenliğini sağlamak ve elektronik dolandırıcılık vakalarını azaltmak” için cep telefonlarına bu uygulamayı yüklemeye çağırdı,

Çin polisi, bu platformlar aracılığıyla, uygulama bulunmadığında dolandırılan kişilerin deneyimlerini aktarıyor. İnternet kullanıcıları da polis tarafından yayınlanan ve uygulamayı “rahatsız edici” bulduktan sonra silen Shandong Eyaletinden (Doğu Çin) bir adamın hikayesini tüm mecralarda dolaştırdı, çünkü uygulama “bir tanıdıkla her konuştuğunda bu kişinin bir sahtekar olabileceğini” hatırlatıyordu.  Ancak adam uygulamayı sildikten sonra – dolandırıldı ve “China News” gazetesine göre ondan 200.000 yuvan (31.000 $) aldı.

HIZLI YAYILIŞININ SIRRI

Uygulamanın indirmesini teşvik etmek için hükümetin sosyal medyadaki kampanyasının yüzü haline gelen Memur Chen Guoping, özellikle Tik Tok uygulamasının Çince versiyonu olan Douyin platformu aracılığıyla İnternet ünlülerini harekete geçirmeyi başardı.

Devlet medyası, bir memurun geçen Eylül ayındaki canlı yayınlarından birinde akşam vakti yaklaşık 38 milyon izleyiciye ulaştığını ve 100 milyon beğeni aldığını bildirdi.

“Çin’de Sosyal Medyada Eğlence” kitabının yazarlarından Jian Lin’e göre, resmi yetkililer bu uygulamanın daha olumlu bir kamuoyu oluşturması için sosyal medyayı kullanmayı başardılar.

Uygulamayı birlikte yayınlamanın “influencerların, takipçilerini yetkilileri temsil ettiklerine veya en azından onların beklentilerine uyduklarına ikna etmeleri için yararlı bir yol” olduğunu ve buna ek olarak bir tür “sadakat performansı” olarak nitelendirdiğini de sözlerine ekledi.

Geniş çapta yaygınlaşmasına rağmen, kullanıcıların gizliliği konusunda bazı endişeler vardı. Ancak App Store’daki indirme sayfası, China’s Global Times’a göre “kişisel bilgilerin toplanması ve kullanılmasının, kişisel hakların ve çıkarların korunması ilkelerine tamamen uygun olacağını” kanıtlayan bir kullanıcı gizlilik politikası belirtti.

 Çeviri: Songül BAYLU                                                                                                         

Kaynak : El Cezire 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.