islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5093
EURO
34,8669
ALTIN
2.484,84
BIST
9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Döviz Spekülasyoncularına Dikkat!

Döviz Spekülasyoncularına Dikkat!
20 Aralık 2021 13:56
A+
A-

Gelişi güzel açılan ve kontrolsüz para hareketlerinin de merkezi haline dönüşen kripto para borsaları Türkiye’de kayıt dışı ekonominin de yeni mecrası oldu. Döviz spekülasyonu yapmak isteyenlerin de uğrak mecrası olan kripto para borsalarına akan ülke tasarrufları Hong Kong’lu hiçbir yasal düzenlemeye tabi olmayan bir şirketin eline geçerken, milyarlarca liralık vergi kaçağının ortaya çıktığı alana yönelik herhangi bir düzenlemenin yapılmaması ise dikkat çekiyor.

Türk Lirasının değer kaybının yaşandığı dönemlerde döviz alımını özendirici fiyat hareketlerinin oluşturulduğu kripto borsa paraları döviz büfelerinin yoğun işlem yaptığı platformların başında geliyor.

Kripto para borsalarının aracılığıyla üretimin finansmanında değerlendirilmesi gereken ülke tasarrufları Hong Kong’lu hiçbir yasal düzenlemeye tabi olmayan bir şirketin eline geçiyor.

Hafta sonları döviz spekülasyonu yapmak isteyenlerin yeni mecrası kripto para borsaları oluyor.

Sistem Nasıl İşliyor

Kripto para borsalarındaki tüm işlemler Hong Kong merkezli Tether şirketinin kontrolündeki dolar hesapları üzerinden gerçekleştiriliyor. Türk bankalarındaki Türk Lirası hesapların kripto para borsalarına aktarılması ile işlemler başlıyor. Kripto para borsalarında ise işlem gören kripto paralar dolar cinsinden fiyatlanıyor. Yani Türk Lirası ile alınsa dahi tüm işlemler nihai olarak dolara dönüyor.

İşlem Hacminin 1 Milyar USD

Son 24 saatlik işlem hacimleri ile bakıldığında Türkiye’nin en büyük 3 kripto para borsasındaki işlem hacminin 1 Milyar USD üzerinde olduğu görülüyor.

Paribu – 4.7 Milyar TL

BTCTurk – 8.2 Milyar TL

Bitexen – 2.8 Milyar TL

 Vergi Kaybının Milyarlarca Lirayı Geçti

Bankalardan alınan dövize uygulanan binde 2 kambiyo vergisi kripto para borsalarında alınmıyor. Kayıt dışı olarak gerçekleşen vergi kaybının milyarlarca lirayı bulduğunu hesaplamak zor değil. Tüm işlemlerin dövizle gerçekleştiği platformlar hiçbir vergiye tabi değil.

Skandallar ile Anılıyor

Dolar sistemini yöneten Hong Kong merkezli Tether şirketinin ismi ise skandallar ile anılıyor. Tether şirketi, zarar eden kripto para borsası Bitfinex’e 850 milyon dolar yatırdığını gizlediği için Şubat 2021’de 18.5 Milyon Dolar ceza aldı. Tether şirketi halen topladığı 72 Milyar ABD dolarını kime ve nerelere kullandırdığını açıklamıyor.

Para Transferlerinde Kullanılıyor

Türkiye’deki kripto para borsaları, bankacılık sisteminin işlem yapamadığı offshore merkezlerine para transferlerinde kullanılıyor. Dünyanın en büyük kripto para borsaları kontrollerden uzak Cayman Adaları, Bahamalar ve British Virgin Island gibi offshore merkezlerden yönetiyorlar.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.