islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3384
EURO
34,8455
ALTIN
2.393,11
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
24°C

SUUDİLER İLE ARAMIZDA ÇİFT YÖNLÜ BAĞNAZLIK

SUUDİLER İLE ARAMIZDA ÇİFT YÖNLÜ BAĞNAZLIK
30 Aralık 2023 12:55
A+
A-

TDK göre “Bağnazlık” sözcüğünün anlamı: ‘Bir inanışa ya da bir düşünceye aşırı biçimde bağlanmak, ondan başka bir düşünce ya da inancı kabul etmemek hali’dir.

29 Aralık 2023’de bütün medya, taraftarları ve yöneticileri ile spor camiası ve bazı siyasiler bir konuya yoğunlaştılar. Öğrenebildiğimiz kadarıyla olayın özeti şöyle:

“Fenerbahçe-Galatasaray maçının organizasyonu ev sahibi olan Suudi Arabistanlı yetkililer tarafından yapılmaktaydı. Onlar ‘TFF ile kulüplerin bu maç için özel hazırladığı Atatürk ve Cumhuriyet konseptli pankart, tişört, video ve 100. Yıl Marşı’ni’, “Siyasi” olarak değerlendirip karşı çıktılar.

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, Suudiler ve iki kulübün başkanları Dursun Özbek ve Ali Koç ile görüşüp krizi çözmeye çalıştı ise de başarılı olamadı. Çünkü Suudiler kararlarında ısrar ettiler. Bunun üzerine Galatasaray ve Fenerbahçe kulüpleri maça çıkmama kararı aldılar. Sonuçta organizasyon iptal edildi. İki kulübün futbolcuları ve yöneticileri yurda döndüler.”

SUUDİLERİN BAĞNAZLIĞI

SUUDİLER, ‘TFF ile kulüplerin bu maç için özel hazırladığı Atatürk ve Cumhuriyet konseptli pankart, tişört, video ve 100. Yıl Marşı’na “Siyasi” diyerek karşı çıktı.

Eğer durum söylenildiği gibi ise, sergilenen tam bir bağnazlık.

Sporun özellikle de futbolun siyasetle doğrudan veya dolaylı ilgisi vardır. Ülke yönetimler futbolu, halkın iç siyasi ve ekonomik meseleler üzerinde yoğunlaşmaması için kullanırlar. İtiraf edilmese de bu bilinen bir durumdur.

Suudiller’de futbolun gelişmesi doğal bir sürecin değil siyasi bir tercihin ürünüdür.

İslam Ümmetinin ve Suud halkının petrol gelirleri üzerine çöken bir avuç Suud yönetimi futbole büyük yatırımlar yaptılar. Dev transfer ücretleri ödediler. Dünya ölçeüinde Sportif organizasyonlar düzenlettiler. Bütün bunlar siyasi tercihlerdir. Kaldı ki Fenerbahçe ve Galatasaray arasındaki maç uluslararası değil.

Böyle olunca siyasi deyip yapılmak istenenlere karşı çıkmaları ve bunda ısrar etmeleri bir ölçüde bağnazlıktır. Ama özel bir amaç gütmeksizin kendilerince sporun spor olarak kalmasını sağlamak gayesi güdülmüşse anlayış gösterilebilirdi.

BİZİMKİLERİN BAĞNAZLIĞI

Bizimkilerin tavrı da bir tür bağnazlıktır.

Türkiye’de seyirci toplayacak şehir mi, stad mı yok? İlla da yurt dışı tercihi niye? Batı’da örneğin Almanya’da oynanması girişimleri sonuç vermeyince Suudi Arabistan’a yöneldik. Mademki Suud’u onayladık, onların kurallarına uyulabilirdi. Sonuçta onlar kendilerine özgü bir şey dayatmadı.

Suudluların Cumhuriyet’e ve Atatürk’e karşı olma gibi özel bir amaçları olmayacağına göre onlara karşı Cumhuriyetçi ve Atatürkçü kesilmenin anlamı nedir?

Bizim duyarlı olduğumuz Cumhuriyet ve Atatürkçülüğü her yere bulaştırmamız da ucuz kabadayılık olarak bir tür bağnazlık değil midir?

BAZI SİYASİLERİMİZE NE DEMELİ?

Suudlular aksini iddia ediyorlarmış gibi, bazı siyasilerin ‘Atatürk milletimizin ortak değeridir” deyü mangalda kül bırakmayan tavırları ve söylemleri ise ayrı bir alem. Düzeysizliklere de alıştırıldık.

Ölüm ötesi hayata ve sorgulamasına inanmayan seküler dünyaya eklemlenmenin sonuçları, böylesi faydasız işlere yönelmekten başka ne olabilirdi?

Usulen “hayırlı olsun” diyeceğiz ama faydasız işler ve ilişkilerin hayırllı olamayacağı da açık.

 

MİRATHABER.COM – YOUTUBE

 

 

ETİKETLER: Manşet, Siyasi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.