islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5258
EURO
34,7745
ALTIN
2.493,08
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

Dövizin çökmesi Türkmenistan’ın ekonomik yansıması

Türkmenistan’ın ulusal para birimi olan manat 3 Nisan’da karaborsada 40 dolara düştüğünde, bu, uzun zamandır devam eden dolar başına 3,5 manatlık resmi kurun 11 katından fazlaydı.

Dövizin çökmesi Türkmenistan’ın ekonomik yansıması
14 Nisan 2021 15:40
A+
A-

Türkmenistan’ın ulusal para birimi olan manat 3 Nisan’da karaborsada 40 dolara düştüğünde, bu, uzun zamandır devam eden dolar başına 3,5 manatlık resmi kurun 11 katından fazlaydı.

Mirat Haber Ajansı

Türkmenistan’ın ulusal para birimi olan manat 3 Nisan’da karaborsada 40 dolara düştüğünde, bu, uzun zamandır devam eden dolar başına 3,5 manatlık resmi kurun 11 katından fazlaydı. Aynı zamanda sorunlu Orta Asya ülkesinin kuşatılmış para birimi için de tüm zamanların en düşük seviyesiydi. Manatın karaborsadaki zayıf oranı, Türkmenistan’daki korkunç ekonomik duruma paralel. Bir durum, hükümetin başlangıçta manatı 2,85’ten 3,5’e devalüe ettiği ancak bu yıl belirgin şekilde kötüleştiği Ocak 2015’e kıyasla ciddi şekilde kötüleşti. 26 Mart’taki döviz kuru 33 ila 33,5 manat arasındaydı, bu nedenle kabaca bir hafta içinde karaborsadaki değerinin yüzde 20’sinden fazlasını kaybetti, bu genellikle manatın reel değerinin çok daha doğru bir yansıması olarak görülen bir döviz kuru. değer. Türkmenistan’da karaborsada para ticareti yapmak yasa dışıdır ve son birkaç yılda hükümet kısıtlamaları, para kazanmayı giderek daha zor hale getirdi. Korona virüsün küresel yayılımı, hükümetin virüsün ülkede tek bir kişiye bulaşmadığı yönündeki gülünç ısrarı ile birleşerek, Türkmenistan’daki ekonomik durumu daha da kötüleştirdi. Ulusal bir aşılama programı yakın zamanda başlamış olsa da, yetkililer nüfusu COVID-19’dan korumak için birkaç gerçek önlem aldı.

Türkmenistan, dünyanın en büyük dördüncü rezervine sahip doğal gaz bakımından zengindir ve 6 milyon kişi olarak tahmin edilen cömertçe nispeten küçük bir nüfusa sahiptir. Ancak Türkmen yetkililer, ülke için güvenilir bir gelir kaynağı olarak gazın satışına çok fazla güveniyorlar ve çok geç keşfettiler ki, sadece gaza sahip olmanın parlak bir finansal geleceği garanti etmediğini. Hala etkin bir şekilde kullanılması ve satılması gerekiyor. Resmi olarak hükümet, ülkedeki ortalama aylık maaşın 1.200 ila 1.400 manat (resmi oranla 350-400 dolar) olduğunu ve bu da onu tüm Orta Asya’da sadece Kazakistan’ın ardından en yükseklerden biri haline getireceğini söylüyor. Ancak bu, altı yıldan fazla bir süredir değişmeyen yapay resmi döviz kurunda. Bunun yerine Türkmenler bölgedeki en fakir insanlar arasındadır. Hükümet, pek çok temel ürünü devlet mağazalarında sübvanse edilen fiyatlarla sunuyor ve bu da insanların yeterince yiyecek almasını kolaylaştıracak. Ancak bu mağazalar genellikle un, şeker ve meyve gibi temel gıda maddelerinin çoğunda stokta yok. Son yıllarda pek çok devlet mağazasının dışında, özellikle dükkânlar açılmadan saatler önce başlayan ekmek satan dükkanlar, özel mağazalardan satın alma gücü olmayan insanlar, sübvansiyonlu malları tükenmeden satın almaya çalışırken, hatlar oluştu. Pek çok Türkmen halkı artık o kadar fakir ki, geri dönüştürülebilen kağıt veya plastik gibi küçük bir değişiklik için satılabilecek yiyecek artıkları veya bir şeyler bulma umuduyla çöpleri karıştırmaya başvurdular. Böyle bir faaliyet sadece iki ya da üç yıl önce düşünülemezdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.