islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4652
EURO
34,8281
ALTIN
2.452,43
BIST
9.891,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

DSÖ’den Omicron Açıklaması: Etkisiz kaldı!

DSÖ’den Omicron Açıklaması: Etkisiz kaldı!
20 Ocak 2022 12:12
A+
A-

Dünya iki senedir koronavirüsün (Kovid-19) pençesinde… Son zamanlarda varyantlar ile gündemde yer alan virüs ile ilgili DSÖ itiraf gibi bir açıklama yaptı. DSÖ Omicron’un ardından seyahat yasaklarının etkisiz kaldığını ifade etti. Uluslararası sağlık düzenlemeleri önerilerini güncelleyen BM sağlık ajansı ülkelere yasakların hafifletilmesi tavsiyesinde bulundu.

Omicron dünyanın dört bir yanında vaka sayılarının hızla artmasına yola açıyor.

İlk kez Güney Afrika’da görülen varyant önceki versiyonlarla karşılaştırıldığında daha bulaşıcı olduğu halde daha az ölümcül olduğunu göstere çok sayıda çalışma mevcut.

Bilim insanlarının Omicron hakkındaki araştırmaları devam ederken Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) çok konuşulacak açıklamalar yaptı.

Acil durum komitesi toplantısı gerçekleştiren DSÖ, uluslararası sağlık düzenlemeleriyle ilgili önerilerini güncelledi.

Yayınlanan tavsiye metninde uluslararası yolculuk yasaklarının “katma değer sağlamadığını ve ülkelerin ekonomik ve sosyal stresine katkıda bulunmaya devam ettiği” kaydedildi.

“SEYAHAT KISITLAMALARI ETKİSİZ”

DSÖ, koronavirüsün Omicron varyantının yayılmasını engellemek amacıyla getirilen seyahat kısıtlamalarının “zaman içinde bu tür önlemlerin etkisizliğini” gösterdiğini vurguladı.

DSÖ aynı zamanda, aşı adaletsizliğine vurguda bulunarak ülkeleri yolcuların giriş için tek yol olarak aşı kanıtı istememeye çağırdı.

OMICRON’UN BELİRTİLERİ NELER?

Omicron’un ilk ortaya çıktığı Güney Afrika’daki doktorlar, hastaların gece terlemesi semptomları bildirdiğini ifade ediyor.

Omicron ile enfekte olan hastalar bunun haricinde burun akıntısı, baş ağrısı, yorgunluk, vücut ağrıları gibi semptomlardan şikayetçi oluyor.

DAHA BULAŞICI OLSA DA DAHA HAFİF

Diğer taraftan ilk bulgularda Omicron’un Delta ve Wuhan versiyonlarına göre daha bulaşıcı fakat daha hafif olduğu görülüyor.

Omicron varyantının daha düşük şiddette seyretmesi hem bu varyantın özelliklerine hem de aşı ve enfeksiyon ile artan bağışıklığa bağlanıyor.

Londra’daki Imperial College’in yaptığı analizlere göre, Omicron mutasyonlarının onu Delta varyantına kıyasla daha hafif bir virüs haline getirdiğini ortaya koyuyor.

Koronavirüse karşı hiçbir bağışıklık olmaması durumunda, delta varyantına göre Omicron varyantında hastanenin acil servisine başvurma olasılığı yüzde 11 daha az. Fakat aşı ve enfeksiyon düzeyi yükseldiğinden dolayı bu durum artık daha az kişi için geçerli.

Nüfus içinde gelişen bağışıklık durumu da gözetildiğinde, Omicron enfeksiyonu ile hastaneye yatma riski yüzde 25-30 seviyesinde azalırken, hastanede bir günden çok kalma riski de yüzde 40 düşüş gösteriyor.

Imperial College araştırmasını yapan ekipten Prof. Neil Ferguson, bunun “bir ölçüye kadar iyi haber ” olduğunu ifade ediyor. Fakat bu düşüşün modellemede büyük bir değişiklik yaratacak seviyede olmadığını kaydederek, Omicron’un hızlı yayılması sebebiyle hastaneye başvuran kişi sayısının hala yüksek seyredebileceği ve bunun sağlık servisi üzerinde baskı oluşturabileceği uyarısı yapıyor.

Omicron’un laboratuvar incelemeleri, bu varyantın hafif olma nedenlerine dair veriler sunuyor.

Hong Kong Üniversitesi araştırmaları, Omicron’un üst solunum yollarını enfekte etmede etkiliyken, daha fazla zarara yol açabileceği akciğer dokusuna inemediğini göstermişti.

Cambridge Üniversitesi araştırmaları da Omicron varyantının akciğer hücrelerini birbirine yapıştırmada diğer varyantlar kadar etkili olmadığını göstermişti. Ağır hastaların akciğerlerinde genellikle bu problem ortaya çıkıyordu.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.