islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5445
EURO
34,9707
ALTIN
2.428,30
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Dubai Şeyhi’nin ‘Kızı Kaçırmasının’ Ardındakiler

Dubai Şeyhi’nin ‘Kızı Kaçırmasının’ Ardındakiler

Mirat Haber Ajansı

İngiliz polisi, Dubai emir Şeyh Maktum’un kızının Cambridge’de ortadan kayboluşuna ilişkin 2000 yılındaki soruşturmanın yeniden incelemesini başlattı. Cambridge polisi, şeyhin onu kaçırdığı saptamasının ardından, soruşturmayı yeniden başlatacaklarını söyledi.

Halka açıklanan mahkeme kararına göre, şu anda Birleşik Arap Emirlikleri’nin devlet başkaın yardımcısı ve başbakanı olan ve Dubai Emirliğinin de başında olan Şeyh Muhammed bin Raşid el-Maktum, çocuklarını Cambridge, İngiltere’den kaçırma operasyonunu azmettirdi.

Ağustos 2000’de Şeyhe Şemse’nin Dubai’sine ve 2002’de ve tekrar 2018’de iki kez kız kardeşi Sheikha Latifa’ya geri dönmek zorunda kaldı. Shamsa, El Maktum’un Surrey ilindeki malikanesinden kaçtı ancak kısa süre sonra dört silahlı adam tarafından yakalandı ve sakinleştiriciyle uyutuldu. Kendi ifadesine göre Dubai’ye zorla geri getirildi. Cezai yargılama yetkisi olmayan bir sivil mahkemenin kararı, geçen yıl iki kızıyla birlikte ABD’ye kaçan ve Maktum’dan ayrı yaşayan karısı Prenses Haya Bint El Hüseyin arasındaki mahkeme süreci sırasında ortaya çıktı.

Ancak genç prensesin 2000 kaçırılmasını araştıran emekli polis David Beck, İngiliz Dışişleri Bakanlığı’nın o zamanki soruşturmaya müdahale ederek konuyu ört bas ettiğini bildirdi.  O zamanki Dışişleri Bakanı Robin Cook’un bu kararı al Maktum’u korumak için aldığını ifade eden 65 yaşındaki emekli polis Beck, o dönemde davanın “önemli hassasiyetler” nedeniyle rafa kaldırıldığını vurguladı.

Basra Körfezi krallıkları, emirlikleri ve sultanlıkları, Osmanlı’ya karşı İngiliz desteğiyle düzenlenen Vahabi ayaklanmalarından ve bölgenin teker teker Necdi kabileler tarafından ele geçirilmesiyle son iki yüz yıldan fazla zamandır İngiltere’nin etkisi altında. İngiltere’nin eskiden koruduğu ve önem verdiği Şeyh Maktum gibi bir eski bir dostunu bu şekilde suçlu olarak ifşa etmesinin ancak aralarının bozulması ve bazı konularda anlaşamamaları üzerine olabileceğine işaret edilmekte. Şeyh Maktum’un Birleşik Arap Emirlikleri’nin iktidardaki Abu Dabi kolunun giderek artan şiddete dayalı Orta Doğu ve Dünya operasyonlarının, kurduğu Dubai kentinin ticari geleceği açısından sorunlar içerdiği ve eski barışçıl politikalara dönülmesini savunduğu nakledilmekte.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.