islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
19°C

YİYECEKLERİMİZ ÜZERİNDE DÜŞÜNÜP ŞÜKREDİYOR MUYUZ?

YİYECEKLERİMİZ ÜZERİNDE DÜŞÜNÜP ŞÜKREDİYOR MUYUZ?
15 Şubat 2024 10:00
A+
A-

Söze bir Kur’ân buyruğu ile başlayalım. “ Yalnızca Allah’a ibadet et ve Ona şükredici ol. ” (Zümer 66)

Allah’ın insanlığa son mesajlarını içeren Kur’ân-ı Kerîm’de düşünmemizi emreden bir çok emir var. Mesela kendi öz varlığımız, gökler-yer ve içindeki varlıklar üzerinde düşünmemiz, bu emirler arasındadır.

DÜŞÜNMEK İBADETTİR

Müminler olarak bir de yiyip içtiğimiz maddeler üzerinde düşünmemiz emredilmektedir. Daha acık bir anlatımla örneğin su, elma, armut, nar, portakal lahana, fasulye, ceviz, fındık, buğday, arpa, kavun karpuz vs… tasarımları, görüntüleri ve insan bedenine fayda sağlamada harika olan bu maddelerin yaratılması için güneşin, rüzgârların, bulutların, yağmurların nasıl/faâliyet gösterdiklerini, toprağın nasıl binbir cesit üretim merkezi haline dönüştürüldüğünü tefekkür etmemiz istenmektedir. Bu tefekkür Rabbimizin insana yönelik özel emridir. O, Abese sûresinde söyle buyurur:

İnsan yiyeceklerine bir baksın. Sizin için ve hayvanlarınızın beslenmesi için suyu nasıl bolca indirmekteyiz. Sonra da toprağı nasıl parça parça yarmaktayız. Böylece de orada tahıllar, üzüm bağlan, yoncalar, zeytin ağaçlan, hurmalıklar, ağaçlarla dolu bahçeler, meyveler, otlar, hurmalar, sık bahçeler ve otlar yetiştirmekteyiz.” (2)

Yiyeceklerimiz Üzerinde Şükretmek:

İnsan her gün yiyip içtiği maddeler üzerinde düşünürse Yaratıcısı olan Rabbine daha bir bilinçle  bir yönelir, Onun bilgisi, kudreti ve merhameti önünde daha içten secdeye kapanır. Ona teşekkür etme ihtiyacını daha derinden duyar.  Teşekkür edebilmek için sahip kılındığı nimetlerden  ihtiyaç sahiplerine vermeyi görev  bilir.

Hulasa insanlık çizgisi düşünmeyi, yaratanı ve yaratılanları sevmeyi ve sahip kılındıklarımızdan vererek şükretmeyi gerektirir. Böylece  düşünmek ve şükretmek biz insanlar için iki ayrı ibadet şekli olur.

FAKİRLERE ÖNCELİK VEREREK

Peygamberimiz fakirlere öncelik verecek şekilde yedirip içirerek şükretmeyi, Allah katındaki amellerin en hayırlılarından biri olarak nitelemiş ve sağlayacağı Cennet mükâfatını şöylece ögütleyip müjdelemiştir:

Ey insanlar! Aranızda selâmlaşmayı/barışı yayın. Akrabanızla ilişkilerinizi sürdürün. İnsanlar uykuda iken kalkıp Rabbinize ibâdet edin. Bir de yemek yedirin ki güvenlik içinde Cennet’e giresiniz.

MİRATHABER.COM -YOUTUBE- 

 

ETİKETLER: Manşet