Gündem

DÜNYANIN EN BÜYÜK YILAN TÜRÜ

Yeni mi Bulundu Yeni mi Yaratıldı?

Bilim insanları, Amazon’da daha önce bilinmeyen büyük bir anakonda türü keşfetti. Bu tür, 7,5 metreye kadar büyüyebilmekte ve yaklaşık 500 kilogram ağırlığına ulaşabilmekte. Dünyanın en büyük ve ağır yılanı olarak kabul ediliyor.

Şimdiye kadar dört anakonda türü bilinmekteydi; en büyüğü yeşil anakonda. Yeşil anakonda, Amazon ve Orinoco gibi tropikal nehirlerde yaşar.

Anakondalar, hızları ve avlarını boğma yetenekleriyle bilinirler. Yeni çalışma, yeşil anakondanın aslında iki farklı tür olduğunu gösterdi.

Araştırmacılar, Ekvador Amazonları’nda yeni bir türü, kuzey yeşil anakondayı (Eunectes akayima) keşfettiler. Bu keşif, National Geographic’in bir dizisi sırasında gerçekleşti.

Araştırmacılar, Amazon’da yeni türe ait anakondaları kanolarla seyahat ederken gözlemlediler. Queensland Üniversitesi’nden Prof. Bryan Fry, 6,3 metrelik bir dişi anakondayla karşılaştıklarını belirtti.

Bilim insanları Amazon’da önceden belgelenmemiş yeni bir dev anakonda türü keşfettiler. Bu yeni tür, 7,5 metreye kadar uzayabiliyor ve 500 kilograma yakın ağırlığa ulaşabiliyor. Bu da onu dünyada bilinen en büyük ve en ağır yılan yapıyor. Daha önce sadece dört türü bilinen anakondalar arasında, yeşil anakonda en büyük boyutlara ulaşanıydı. Bu tür, Güney Amerika’nın tropikal nehirlerinde ve su havzalarında yaşıyor.

Bu yeni türü, National Geographic’in “Pole to Pole with Will Smith” çekimleri sırasında keşfettiler. Araştırmacılar, Amazon nehir sisteminde yol alırken, yeni türe ait birkaç anakondanın sığ su alanlarında avını beklerken pusuda yattığını gözlemlediler. Bu keşif, ekosistemdeki avcıların korunmasının önemini vurguluyor çünkü sağlıklı bir anakonda popülasyonu, ekosistemin de sağlıklı olduğunun bir göstergesidir. Yılan sayısının azalması, çevresel problemlerin bir işareti olarak görülebilir.

Yeni tür, Diversity dergisinde yayımlanan bir çalışmada tanımlandı. Bu tür, yaklaşık 10 milyon yıl önce güney yeşil anakondadan ayrıldı. Ve genetik olarak ondan yüzde 5,5 oranında farklılaşmış durumda. İnsanlarla şempanzeler arasındaki genetik fark sadece yüzde 2 olduğu düşünüldüğünde, bu, önemli bir farklılık.

Araştırmacılar, hangi anakonda türlerinin mevcut olduğunu bilmek ve popülasyonlarını izlemek gerektiğini belirtiyorlar. Anakondaların ve yaşam alanlarının karşı karşıya olduğu tehditler arasında arazi parçalanması, orman yangınları, kuraklık, iklim değişikliği ve petrol çıkarma faaliyetleri yer alıyor. Bu tehditler, yılanların ve onların yaşam alanlarının geleceğini ciddi şekilde riske atıyor.

Dr. Fry, petrol sızıntılarından kaynaklanan kimyasalların bu nadir yılanların üreme biyolojisini nasıl etkilediğinin araştırılmasının acil bir ihtiyaç olduğunu vurguluyor. Bu tür çalışmalar, türlerin korunması ve ekosistemlerin sağlığının sürdürülmesi için hayati önem taşıyor. Bu nedenle, bilim insanlarının ve koruma uzmanlarının çalışmaları, bu değerli ve hassas türlerin geleceğini korumak adına kritik öneme sahip.

YÜZBİNLERCE TÜR CANLI VAR

Yeryüzünde, türlerini ve türler içindeki sayılarını ancak bütün varlıkların yaratıcısı olan Allah’ın bileceği kadar canlılar var.

Bu canlı türlerinin sayıları yüzbinler olarak tahmin ediliyor. Bu sebeple türlerin hepsinin bilinemeyiş doğal bir durumdur. Ne var ki bilinmesi gereken bir durum daha var. O da Allah’ın yeni yeni türler yaratmakta olduğu geçeğidir. Biz bu hakikati söz ve mâna olarak Allah’ın kitabi olan Kurân’dan öğreniyoruz. Okuyalım:

Ve evcil hayvanları da yarattı O: o hayvanlar ki, kendilerinden, pek çok yararları yanında, sizi ısıtan giysiler, besleyen yiyecekler elde ediyorsunuz:
akşam eve getirirken, sabah otlağa çıkarırken onlarda bir güzellik bulursunuz.

Kendinizi büyük sıkıntılara sokmadan varamayacağınız nice yerlere yükünüzü onlar taşır. Rabbiniz gerçekten çok şefkatli, çok merhametlidir.

Ve binmeniz için atları, katırları, merkepleri, (hayatı süsleyen) nakışlar, bezekler olarak O yarattı.

O, bilmediğiniz daha neler neler yaratmaktadır. (Nahl 16/ 5-8)

MİRATHABER.COM – YOUTUBE

Recent Posts

  • Gündem

İngiliz Cerrah: “Gazze Halkına Yardım Etmek İçin Bir Şeyler Yapın”

İngiliz Cerrah Muhammed Tahir: "Gazze Halkına Yardım Etmek İçin Bir Şeyler Yapın" İngiliz cerrah Muhammed…

17 saat ago
  • Gündem

15 Mayıs Nakba: Büyük Felaketin 76. Yıldönümü

15 Mayıs Nakba: Büyük Felaketin 76. Yıldönümü Nakba Nedir? Filistinliler, 15 Mayıs 1948’i "en-Nakba" olarak…

20 saat ago
  • Gündem

”GAZZE’NİN ÇOCUKLARI” ANCAK BU KADAR GÜZEL ANLATILABİLİRDİ

Gökhan Özcan  kardeş 16/05/2024 Perşembe günü Yenişafak’ta  yayımlanan yazısıyla bize Gazze’nin çocuklarını anlattı. Onlar bu…

20 saat ago
  • Makale

Örtü ve Beden (2)

“Takva elbisesi bağlamında örtü ve beden” konulu yazılarımızın sonuna gelmiş bulunuyoruz. Bir kota olarak cennette…

20 saat ago
  • Makale

KİTAP YÜKLÜ EŞEKLER

KİTAP YÜKLÜ EŞEKLER Kur’ân Arapça indirildiğinden, içinde Arap dili ve edebiyatının tüm inceliklerini barındırmaktadır. Bu…

21 saat ago
  • Gündem

28 Şubat Sanıklarına Af Çıktı

28 Şubat Sanıklarına Af: Çevik Bir ve Çetin Doğan 'Yaşlılık ve Hastalık' Nedeniyle Tahliye Edilecek…

21 saat ago