islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Açık
24°C

DÜNYANIN EN BÜYÜK YILAN TÜRÜ

DÜNYANIN EN BÜYÜK YILAN TÜRÜ
13 Mart 2024 14:00
A+
A-

Yeni mi Bulundu Yeni mi Yaratıldı?

Bilim insanları, Amazon’da daha önce bilinmeyen büyük bir anakonda türü keşfetti. Bu tür, 7,5 metreye kadar büyüyebilmekte ve yaklaşık 500 kilogram ağırlığına ulaşabilmekte. Dünyanın en büyük ve ağır yılanı olarak kabul ediliyor.

Şimdiye kadar dört anakonda türü bilinmekteydi; en büyüğü yeşil anakonda. Yeşil anakonda, Amazon ve Orinoco gibi tropikal nehirlerde yaşar.

Anakondalar, hızları ve avlarını boğma yetenekleriyle bilinirler. Yeni çalışma, yeşil anakondanın aslında iki farklı tür olduğunu gösterdi.

Araştırmacılar, Ekvador Amazonları’nda yeni bir türü, kuzey yeşil anakondayı (Eunectes akayima) keşfettiler. Bu keşif, National Geographic’in bir dizisi sırasında gerçekleşti.

Araştırmacılar, Amazon’da yeni türe ait anakondaları kanolarla seyahat ederken gözlemlediler. Queensland Üniversitesi’nden Prof. Bryan Fry, 6,3 metrelik bir dişi anakondayla karşılaştıklarını belirtti.

Bilim insanları Amazon’da önceden belgelenmemiş yeni bir dev anakonda türü keşfettiler. Bu yeni tür, 7,5 metreye kadar uzayabiliyor ve 500 kilograma yakın ağırlığa ulaşabiliyor. Bu da onu dünyada bilinen en büyük ve en ağır yılan yapıyor. Daha önce sadece dört türü bilinen anakondalar arasında, yeşil anakonda en büyük boyutlara ulaşanıydı. Bu tür, Güney Amerika’nın tropikal nehirlerinde ve su havzalarında yaşıyor.

Bu yeni türü, National Geographic’in “Pole to Pole with Will Smith” çekimleri sırasında keşfettiler. Araştırmacılar, Amazon nehir sisteminde yol alırken, yeni türe ait birkaç anakondanın sığ su alanlarında avını beklerken pusuda yattığını gözlemlediler. Bu keşif, ekosistemdeki avcıların korunmasının önemini vurguluyor çünkü sağlıklı bir anakonda popülasyonu, ekosistemin de sağlıklı olduğunun bir göstergesidir. Yılan sayısının azalması, çevresel problemlerin bir işareti olarak görülebilir.

Yeni tür, Diversity dergisinde yayımlanan bir çalışmada tanımlandı. Bu tür, yaklaşık 10 milyon yıl önce güney yeşil anakondadan ayrıldı. Ve genetik olarak ondan yüzde 5,5 oranında farklılaşmış durumda. İnsanlarla şempanzeler arasındaki genetik fark sadece yüzde 2 olduğu düşünüldüğünde, bu, önemli bir farklılık.

Araştırmacılar, hangi anakonda türlerinin mevcut olduğunu bilmek ve popülasyonlarını izlemek gerektiğini belirtiyorlar. Anakondaların ve yaşam alanlarının karşı karşıya olduğu tehditler arasında arazi parçalanması, orman yangınları, kuraklık, iklim değişikliği ve petrol çıkarma faaliyetleri yer alıyor. Bu tehditler, yılanların ve onların yaşam alanlarının geleceğini ciddi şekilde riske atıyor.

Dr. Fry, petrol sızıntılarından kaynaklanan kimyasalların bu nadir yılanların üreme biyolojisini nasıl etkilediğinin araştırılmasının acil bir ihtiyaç olduğunu vurguluyor. Bu tür çalışmalar, türlerin korunması ve ekosistemlerin sağlığının sürdürülmesi için hayati önem taşıyor. Bu nedenle, bilim insanlarının ve koruma uzmanlarının çalışmaları, bu değerli ve hassas türlerin geleceğini korumak adına kritik öneme sahip.

YÜZBİNLERCE TÜR CANLI VAR

Yeryüzünde, türlerini ve türler içindeki sayılarını ancak bütün varlıkların yaratıcısı olan Allah’ın bileceği kadar canlılar var.

Bu canlı türlerinin sayıları yüzbinler olarak tahmin ediliyor. Bu sebeple türlerin hepsinin bilinemeyiş doğal bir durumdur. Ne var ki bilinmesi gereken bir durum daha var. O da Allah’ın yeni yeni türler yaratmakta olduğu geçeğidir. Biz bu hakikati söz ve mâna olarak Allah’ın kitabi olan Kurân’dan öğreniyoruz. Okuyalım:

Ve evcil hayvanları da yarattı O: o hayvanlar ki, kendilerinden, pek çok yararları yanında, sizi ısıtan giysiler, besleyen yiyecekler elde ediyorsunuz:
akşam eve getirirken, sabah otlağa çıkarırken onlarda bir güzellik bulursunuz.

Kendinizi büyük sıkıntılara sokmadan varamayacağınız nice yerlere yükünüzü onlar taşır. Rabbiniz gerçekten çok şefkatli, çok merhametlidir.

Ve binmeniz için atları, katırları, merkepleri, (hayatı süsleyen) nakışlar, bezekler olarak O yarattı.

O, bilmediğiniz daha neler neler yaratmaktadır. (Nahl 16/ 5-8)

MİRATHABER.COM – YOUTUBE

ETİKETLER: bilim, Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.