islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5788
EURO
34,9797
ALTIN
2.428,46
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

Düşük Et Ve Etsiz Diyetin Kanser Riski ile İlişkisi

Düşük Et Ve Etsiz Diyetin Kanser Riski ile İlişkisi
8 Mart 2022 10:22
A+
A-

BMC Medicine dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, haftada beş veya daha az et yemek, daha düşük genel kanser riski ile ilişkilidir.

Cody Watling ve İngiltere Oxford Üniversitesi’nden meslektaşları, 2006 ile 2010 yılları arasında UK Biobank’a alınan 472.377 İngiliz yetişkinden toplanan verileri analiz ederek diyet ve kanser riski arasındaki ilişkiyi araştırdı. Yaşları 40 ile 70 arasında olan katılımcılar, ne sıklıkla et ve balık yediklerini bildirdiler ve araştırmacılar, sağlık kayıtlarını kullanarak ortalama 11 yıllık bir süre içinde gelişen yeni kanserlerin insidansını hesapladılar. Katılımcıların 247.571’i (%52) haftada beş defadan fazla et yedi, 205.382’si (%44) haftada beş veya daha az et yedi, 10.696’sı (%2) balık yedi ancak et yemedi ve 8.685’i (%2) vejetaryen veya vegan. Çalışma süresi boyunca 54.961 katılımcı (%12) kanser geliştirdi.

Araştırmacılar, haftada beş veya daha az et yiyenlerde genel kanser riskinin %2, balık yiyip et yemeyenler arasında %10 ve vejetaryenler ile veganlar arasında yemek yiyenlere göre %14 daha düşük olduğunu buldular. Belirli kanserlerin insidansını katılımcıların diyetiyle karşılaştırırken, yazarlar haftada beş kez veya daha az et yiyenlerin, haftada beş defadan fazla et yiyenlere kıyasla kolorektal kanser riskinin %9 daha düşük olduğunu bulmuşlardır. Ayrıca, haftada beş kereden fazla et yiyenlere kıyasla, balık yiyen ancak et yemeyen erkeklerde prostat kanseri riskinin %20 ve vejetaryen diyet uygulayan erkeklerde %31 daha düşük olduğunu bulmuşlardır. Vejetaryen bir diyet uygulayan menopoz sonrası kadınlarda meme kanseri riski, haftada beş defadan fazla et yiyenlere göre %18 daha düşüktü. Bununla birlikte, bulgular bunun, et yiyen kadınlardan daha düşük vücut kitle indeksine (BMI) sahip olma eğiliminde olan vejetaryen kadınlardan kaynaklandığını göstermektedir.

Yazarlar, gelecekteki araştırmaların, az et içeren veya hiç et içermeyen diyetler ile daha uzun takip süreleri olan daha büyük popülasyonlarda bireysel kanser riski arasındaki ilişkileri araştırabileceğini öne sürüyorlar.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.