islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5709
EURO
34,9658
ALTIN
2.445,80
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Ebu Sayyaf bağlantılı kadınlar Sulu’da intihar saldırılarında tutuklandı

Ebu Sayyaf bağlantılı kadınlar Sulu’da intihar saldırılarında tutuklandı
24 Şubat 2021 16:20
A+
A-
Mirat Haber Ajansı

Filipinler ordusu Salı günü yaptığı açıklamada, Ebu Sayyaf Grubu liderinin üç kızı da dahil olmak üzere en az dokuz kadının bir dizi baskında tutuklandığını söyledi. Hükümet, güneydeki Sulu ilinde bir dizi ölümcül bombalama düzenlemekle suçlanan silahlı savaşçıların peşine düşme çabalarını artırıyor. Sulu Ortak Görev Gücü, yaptığı açıklamada, hükümetin “potansiyel intihar bombacıları” olarak tanımladığı kadınların silah ve bomba yapım malzemelerine el konulduğunu söyledi.

Ordu, tutuklanan kadın zanlılardan üçünün, IŞİD (DAEŞ) grubuna biat eden Ebu Seyyaf “emiri” olarak tanımlanan Hatib Hajan Sawadjaan’ın kızları olduğunu söyledi. Bunlardan ikisi Cuma günü Sulu’nun Patikul kasabasında tutuklandı, ardından Walid Abun adlı başka bir Ebu Sayyaf subayının dul eşi olan üçüncü kız kardeşi Elena’yı yakalayan ayrı bir baskın gerçekleşti. Ordu, Elena’ya eşi Ebu Sayyaf ile hükümet güçleri arasındaki bir karşılaşmada öldürülen başka bir kadının da eşlik ettiğini söyledi. Ordu, son günlerde yapılan ayrı operasyonlarda beş başka kadın zanlıyı da yakaladı. Sawadjaan, Sulu’daki birçok intihar saldırısını planlamakla suçlanıyor.

Mindanao için savaş veriyordu

Sulu, Mindanao’nun güney bölgesinde uzun süredir bağımsızlık için mücadele eden Ebu Seyyaf Grubu’nun kalesi olarak biliniyor. Grup, Mindanao’yu İspanyol öncesi sömürge döneminden kalma atalarının vatanları olarak görüyor. Ancak grup aynı zamanda adam kaçırma, soygun ve ölümcül bombalamalarla da ünlü. Ağustos 2020’de, Sulu’nun başkenti Jolo’da şüpheli iki kadın intihar bombacısı kendilerini havaya uçurarak en az 15 askeri personeli öldürdü ve onlarcasını yaraladı. 2019’un başlarında, intihar bombacıları şehrin Katolik Katedrali’nde 20’den fazla kişiyi öldürerek kendilerini havaya uçurdu.

Tümgeneral William Gonzales, hükümet birliklerinin bu eyaletteki terörizme son vermek için tüm seçenekleri tüketmeye devam edeceğine söz verdi. Şüpheliler yasadışı patlayıcı bulundurmakla suçlanıyorlar. Gonzales, araştırmacıların kadınların intihar saldırısı planladıklarını nasıl belirlediklerini söylemedi. Batı Mindanao Komutanlığı başkanı Korgeneral Corleto Vinluan daha sonra gazetecilere verdiği demeçte, kadınların intihar bombardımanı konusunda bir “oryantasyon” programı geçirdiklerini ve evlerinde patlayıcılar topladıklarını söyledi. Teröristlerin artık erkekleri işe almakta zorlandıkları için eşleri ve dulları kullandıklarını söyledi. Ayrıca Vinluan, kadın intihar bombacılarını tespit etmenin daha zor olduğunu söyledi. Ordu, bu ayın başlarında, en az dört Ebu Seyyaf üyesinin yetkililere teslim olduğunu ve geçen yıl kendilerini teslim eden savaşçı sayısını neredeyse 100’e çıkardığını iddia etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.