Gündem

EDA TAŞPINAR ve BENZERİ MODERN BEDEVİLERE NASIL BAKILMALIDIR?

Mirat Haber’imizde de yer verdiğimiz haberin özeti şöyle:

“ Eda Taşpınar, Sultanahmet’teki bir otelin içinde yer alan tarihi mescitte İslamî ölçülere aykırı fotoğraflar çektirip sosyal medyasında yayınladı. Yayınlayınca da doğal olarak da tepki aldı.”

Bu konuda görüşlerini rica ettiğimiz Ali Rıza Demircan hocamızın cevabı şöyle:

Bismillah…Önce şu gerçeği açıklayalım: İslami değerlere aleni aykırılık sosyal medyada pirim yapmaya başladı. Aslında maddeci bir eğitimin egemen olduğu toplumumuzda bilerek veya bilmeyerek aykırılıkların görülmesi de doğaldır.

Bedevinin Sanatçısı da Olur

a.) Hicret buyurduktan sonra Peygamberimizin Medine’de yaptırdığı Mescidin yani Caminin zemini taş ve topraktı.

Bir gün Medine dışından çöl yaşantılı bir bedevi çıka gelir. Her bedevi gibi geldiğinde idrarını bulunduğu yerde yapan bu bedevi  mescidin bir köşesinde çişini yapmaya başlar.

Sahabileri (kendisine iman etmiş arkadaşları) bedevinin üzerine üşüşmeye kalkınca  Peygamberimiz onları engeller ve bedeviyi yanına çağırarak  şöyle buyurur:

  • Camiler idrar yapılması için yapılmadı.

Muhtemelen ömründe bir defa olsun camiye girmemiş olan Ebru Taşpınar benzeri pek çok modern bedevi sanatçı  vardır. Onlara, camilerin uygunsuz giysiler içinde sanatsal faaliyetler  yapılacak yerler olmadığı anlatılabilir.

Böylesi bir anlatım kişiyi olumlu olarak etkileyebilir, saygısı sağlanabilir.

b.) Eğer kişi şu veya bu şekilde nitelenebilecek eylemini uygunsuz kıyafetler ve görüntüler içinde kasıtla yaparsa şahıslar ve  ilgili sivil örgütler kınayıcı açıklamalar yapabilir, yapmalıdır da. Böylece kişi itibar kaybına  uğratılırken toplum da  bu gibi hatalar konusunda aydınlatılmış olur. Hürriyeti kısıtlayıcı hukuki işlemler yapılmasını şahsen doğru ve sonuç alıcı bulmuyorum.

c.) Konuya bir de ihtiyaç duyulması halinde camilerin farklı amaçlar için kullanılıp kullanılamayacağı açısından bakılabilir.

Bilindiği üzere Peygamberimizin kurduğu devletin yönetim merkezi  Mescidiydi. İhtiyaç duyulduğu için olacak Peygamberimiz  Mescid-i Nebi’yi  Necranlı Hristiyanların ibadetine açtığı gibi Habeşli sanatçıların kılıç kalkan gösterilerine de açmıştır.  Peygamberimizin huzurunda şiirler okunduğu da bilinen bir husustur. Peygamberimizin bir sözlerinden hareketle Camiler evlilik sözleşmelerinin yapılacağı ve ilan edileceği yerler olarak da değerlendirilebilir.

Recent Posts

  • Gündem

Sait Çamlıca: Teknolojiyi Akıllıca ve Müslümanca Kullanın!

Eğitimci Yazar Sait Çamlıca Çekmeköy Şehit Ömer Halisdemir Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileriyle ‘Teknoloji…

8 dakika ago
  • VİDEOLAR

FETVA İSTE

SORU: İslam ülkelerinin her hangi birinde kesilmek üzere vekalet verilebilir mi? Cevap: Kurban ibadetiyle ilgili âyetlerde…

1 saat ago
  • Gündem

İSRAF, ALLAH’A İSYAN VE İNSANLARA ZULÜMDÜR IV

“Kibre kapılmadan, israfa düşmeden yiyin, için, giyinin, yardım edin” Ev Tefrişi, Konuşma, Ömür ve Kamu…

1 saat ago
  • Gündem

IMF, Suudi Arabistan’da Riyad Ofisini Açıyor

Ekonomik çeşitliliği ve uluslararası iş birliğini artırmayı amaçlayan bir adım olarak IMF , Suudi başkentinde…

2 saat ago
  • Makale

ÖĞÜDE İHTİYAÇ DUYMAK YA DA DUYMAMAK

Günümüzde bazı  kişilerin,  özellikle de  hedonizmin etkisinde kalan  ve bu nedenle de    kurallara ve özellikle…

2 saat ago
  • Gündem

Balığı Uçmaya Kuşu Yüzmeye Zorlamayacak Bir Eğitim Sistemi…

Balığı Uçmaya Kuşu Yüzmeye Zorlamayacak Bir Eğitim Sistemi lazım. İlkönce haberimizi okuyalım: CHP'li Milletvekilleri, MEB…

18 saat ago