islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5766
EURO
34,7968
ALTIN
2.510,43
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

El Fetih, Hamas’ın kazanmasından korkarak Filistin seçimlerini erteliyor

El Fetih, Hamas’ın kazanmasından korkarak Filistin seçimlerini erteliyor
21 Nisan 2021 11:11
A+
A-

El-Fetih’in Merkez Komitesinin bir üyesinin İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklulara, İsrail’in Kudüs’te onları yasaklaması halinde yaklaşan seçimleri erteleme çağrısı yapmaları için baskı yaptığını açıkladı.

Mirat Haber Ajansı

Lübnan gazetesi Al-Ahbar dün yaptığı açıklamada, El-Fetih’in Merkez Komitesinin bir üyesinin İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklulara, İsrail’in Kudüs’te onları yasaklaması halinde yaklaşan seçimleri erteleme çağrısı yapmaları için baskı yaptığını açıkladı. Tutuklu El Fetih lideri Mervan Barghouti, ulusal kriz nedeniyle seçimlerin ertelenmesi için mahkumlara baskı uygulandığını açıkladı. Kaynaklar, bazı El Fetih mahkumlarının ifadeye destek vermeyi reddettiğini ve tehdit edildiğini belirtti. Hareket, çok sayıda anketin Hamas’ın tekrar parlamentoda çoğunluğu kazanmasının beklendiğini tahmin etmesinden sonra geldi. Gazete ayrıca Ramallah’taki Filistin Yönetimi’nin (PA) Arap devletlerini, AB’yi ve ABD’yi seçimleri erteleme çabalarını kabul etmeye ikna etmeye çalıştığını ifade etti.

İsrail’in Kudüs’teki Filistinlilerin katılmasına izin vermemesi durumunda devam edemeyeceklerini öne sürerek teklifte bulundular. Aynı kaynaklara göre Washington bu konuda henüz bir karar vermiş değil. Ancak ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken daha önce İsrail Dışişleri Bakanı Gabi Aşkenazi’ye Amerika’nın Tel Aviv’e zarar verecek herhangi bir pozisyon almayacağını söylemişti. Aynı sıralarda İsrail haber sitesi Walla, ABD yönetiminin Hamas’ın seçimi kazanmasından endişelendiğini bildirdi. Gazete, PA Başkanı Mahmud Abbas’ın, Kudüs’ün kırmızıçizgi olduğunu ve onsuz seçim yapılmayacağını vurgulamak için Dışişleri Bakanı Riyad Al Maliki’yi Avrupa’ya gönderdiğini de sözlerine ekledi. Bunun, karardan PA sorumlu tutulmadan seçimlerin ertelenmesine izin vereceğini de ekledi.

Filistin topraklarında en son 25 Ocak 2006’da Filistin Ulusal Yönetimi’nin (PNA) yasama organı olan ikinci Filistin Yasama Konseyi’ni (PLC) seçmek için yasama seçimleri yapıldı. Sonuç Hamas için bir zaferdi. Abbas ve El Fetih partisi, harekete iktidarı vermeyi reddetti, o zamandan beri cumhurbaşkanı konumunda kaldı ve seçim çağrısı yapılmadı. Ancak sahada Abbas’ın El Fetih partisi işgal altındaki Batı Şeria’yı kontrol ederken, Hamas kuşatılmış Gazze Şeridi’ni Filistinlilerin yaşamlarını iyileştirmeye yardımcı olmak için Filistinli fraksiyonları birleştirme çabalarıyla yönetiyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.