islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4770
EURO
34,9370
ALTIN
2.435,95
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

ELAD SALDIRISI: İSRAİL POLİSİ ŞÜPHELENDİKLERİ 2 FİLİSTİNLİNİN PEŞİNDE

ELAD SALDIRISI: İSRAİL POLİSİ ŞÜPHELENDİKLERİ 2 FİLİSTİNLİNİN PEŞİNDE
12 Mayıs 2022 10:00
A+
A-

Saldırı, İsrail’i sarsan bir dizi saldırının sonuncusu olarak gerçekleştirildi.

İsrail güvenlik güçleri, İsrail’in merkezindeki bir saldırıda üç İsrailliyi balta ve bıçakla öldürdüğünden şüphelenilen iki Filistinliyi arıyor.

Saldırı Perşembe akşamı Ortodoksların çoğunlukta olduğu Elad kentinde gerçekleşti. Saldırı ikisi ağır olmak üzere yedi kişinin yaralanmasına sebep oldu.

Bu saldırı, Mart ayının sonundan bu yana Filistinliler veya İsrail’in Arap vatandaşları tarafından İsrail içinde gerçekleştirilen bir dizi kanlı saldırının sonuncusu.

İsrail, bu saldırılara yanıt olarak işgal altındaki Batı Şeria’daki bölgelere baskınlar başlattı.

İsrail polisi, Elad saldırısını gerçekleştiren iki Filistinlinin Batı Şeria’nın kuzeyindeki Cenin bölgesinden geldiklerini söyledi.

Batı Şeria’dan İsrail’e geçişler güvenlik önlemi olarak geçen Salı gününden bu yana kapatılırken, İsrail bu hafta Bağımsızlık Günü olarak adlandırdığı kuruluş yıl dönümünü kutluyor.

Saldırganlar, Elad’da ailelerin Bağımsızlık Günü’nü kutlamak için toplandığı halka açık bir parkın yanı sıra ana caddelerden birinde yayaları hedef aldı.

“The Times of Israel” gazetesi, Mordechai Shashmon adlı bir görgü tanığının aktardığına göre, “Muhafız ‘Terörist! Terörist!’ diye bağırdığında sinagogun içindeydik.”

Tanık sözlerine şunları da ekledi, “Sinagogdan çıktık ve (saldırganlardan birinin) yolda koşarak karşısına çıkan herkese baltayla vurduğunu gördük. Her ikisi de (saldırganlar) Allah-u Ekber diye bağırıyorlardı.”

Saldırıda 35 yaşında bir adam ve 40 yaşında iki adam hayatını kaybetti. Bunlardan ikisi beş çocuk babası, üçüncüsü altı çocuk babasıydı.

Edinilen bilgiye göre saldırganlar olay yerinden bir otomobille kaçtı. İsrail polisi barikatlar kurdu ve iki şüpheliyi aramak için bir helikopter görevlendirdi.

İsrail Başbakanı Naftali Bennett, iki saldırganın tutuklanacağını ve ” bunun bedelini ödeyeceklerini” söyledi.

Filistin Devlet Başkanı, Elad’daki “İsrailli sivillerin öldürülmesini” kınadı. Ayrıca Filistin haber ajansı Wafa’ya göre, Mahmut Abbas bu olayın Filistinlilere saldırmak için “kullanılmasına” karşı uyarıda bulundu.

Bu arada, Gazze Şeridi’ni kontrol eden Filistin hareketi Hamas, “kahramanca bir operasyon” olarak nitelendirdiği saldırıyı övdü. Aynı zamanda olayın Filistinliler ile İsrail polisi arasında sık sık çatışmalara sahne olan Kudüs’teki Mescid-i Aksa’da İsrail’in aldığı önlemlere yanıt olarak ortaya çıktığını söyledi.

Hamas sözcüsü Abdu’l-Latif al-Kanu, Elad’ın saldırısını kahramanca ve gerçek bir operasyon olarak nitelendirdi. Kendi ifadesiyle, bunun “işgal ve güvenlik sistemine ağır bir darbe” teşkil ettiğini söyledi.

Operasyon, Hamas lideri Yahya Sinvar’ın sosyal medyada geniş çapta yayılan bir mesajda “satır, balta ve bıçak” da dahil olmak üzere her şekilde İsraillilere yönelik saldırılara devam etme çağrısından günler sonra gerçekleşti.

İsrail, Batı Şeria sınırındaki güçlerini şimdiden güçlendirdi ve İsrail içinde son zamanlarda kanlı saldırılar düzenleyen iki Filistinlinin geldiği Cenin şehri ve çevresi de dahil olmak üzere buradaki militanlara yönelik operasyonlarını artırdı.

Saldırı en az 3 kişinin ölümüne sebep oldu.

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, saldırının ardından twitterdan yaptığı açıklamada, “Bağımsızlık Günü sevinci bir anda kesildi. Elad’da meydana gelen cani saldırı, yürekleri ve ruhları sarstı” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken Perşembe günü düzenlediği basın toplantısında, ABD’nin “masum erkek ve kadınları hedef alan korkunç saldırıyı şiddetle kınadığını” söyledi.

Elad saldırısından önce, İsrail ve Filistin Toprakları içindeki saldırılarda 17 İsrailli öldürülmüştü.

İsrail aynı zamanda, Filistin kasabalarında 26 Filistinlinin ölümüne neden olan çatışmalara yol açan baskınlar ve tutuklamalarla karşılık verdi.

İsrail, her yıl Bağımsızlık Günü’nden önce, savaş sırasındaki kayıplarını ve ölümcül saldırıların kurbanlarını anmak için kutlamalar düzenliyor

 

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.