islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5471
EURO
34,8914
ALTIN
2.432,91
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
18°C

Emirlikler-Japonya Ortak Mars Fırlatması Başarılı

Emirlikler-Japonya Ortak Mars Fırlatması Başarılı

Mirat Haber Ajansı

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Japonya, Arap dünyasının ilk gezegenler arası misyonu olan Hope/Umut adlı Mars uzay aracını başarıyla fırlattı. Umut, Pazar günü Japonya uzay merkezinden fırlatıldı. Kötü hava koşulları nedeniyle bir önceki haftadan ertelenmiş olan fırlatma hatasız yürüdü. Kalkıştan birkaç saat sonra Dubai’nin Muhammed bin Rashid Uzay Merkezi’ndeki yer kontrol merkezi, fırlatılan insansız araçla iki yönlü iletişim kurdu.

Umut aracı “El Emal” (Ülkü) adlı 200 milyon dolarlık bir projenin parçası. Şubat 2021’de Mars’ın yörüngesine ulaşması planlanıyor ve bir Mars yılını kırmızı gezegenin atmosferinde veri incelemek ve toplamak için harcayacak. Mars’ta bir yıl Dünya’da 687 güne eşittir. 2021 yılı, BAE’nin İngilizlerden kağıt üzerinde bağımsızlığının 50. yıldönümü olduğundan bu Arap ülkesi için simgesel önemde. Emirlikler Mars Misyonu, uzay aracını inşa etmek için Colorado Boulder Üniversitesi’ndeki bir ekiple ortaklık kurdu. Ancak küçük Körfez ülkesinin kendisi de uzay araştırma ve geliştirmeye yatırım yaptı. Güney Kore ile ortaklaşa geliştirilen 2009 ve 2013 yıllarında uyduları fırlatıldıktan sonra 2014 yılında kendi uzay ajansını kurdu. ABD ve Çin de kendi Mars misyonlarını başlatıyorlar. Umut projesiyle aynı zamanda ilk kez bir gezegenin yörüngesine ulaşmaları bekleniyor. Mars ve Dünyanın birbirine en yakın olma durumu her iki yılda bir zaman penceresinde gerçekleşiyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.