islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3770
EURO
35,0164
ALTIN
2.325,59
BIST
9.103,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Endonezya Cava’da toprak kaymalarında 11 ölüm, 18 yaralanma

Endonezya Cava’da toprak kaymalarında 11 ölüm, 18 yaralanma
Mirat Haber Ajansı

Yetkililere göre, şiddetli yağmurların tetiklediği iki toprak kayması Endonezya’nın batısında en az 11 kişinin cankaybınma, 18 kişinin yaralanmasına neden oldu. Başkent Cakarta’nın yaklaşık 150 km güneydoğusundaki Batı Cava’daki Cihancuang köyünde hafta sonunda heyelanlar oldu. Endonezya Ulusal Afet Yönetimi Kurulu  sözcüsü Raditya Jati yaptığı açıklamada, ilk heyelanın yüksek yağış ve dengesiz toprak koşulları tarafından tetiklendiğini söyledi. Sözcü, ikinci heyelanın, memurların hala ilk heyelan alanı çevresindeki kurbanları tahliye ederken meydana geldiğini söyledi. Kurtarma ekiplerinin ikinci heyelanın kurbanları arasında olduğunu söyledi.

Doğa şartları zorluk oluşturuyor

Gün boyunca olası yağmur ve gök gürültülü fırtınaların kurtarma çabalarını engelleyebileceği göz önüne alındığında, ölü sayısı Pazar sabahı itibariyle başlangıç ​​düzeyiydi. Son günlerde mevsimsel yağmurlar ve yüksek gelgitler, Endonezya’nın büyük bölümünde düzinelerce toprak kaymasına ve yaygın sellere neden oldu. Dünyadaki en büyük Müslüman nüfusun ev sahibi ülke, milyonlarca insanın dağlık bölgelerde veya nehirlere yakın verimli taşkın ovalarında yaşadığı 17.000’den fazla adadan oluşan bir zincirden oluşmaktadır. Heyelanların yolları ve bir köprüyü kapatması nedeniyle yetkililer Batı Java’daki enkazı temizlemek için ağır ekipman getirmekte zorlandı.

Kronik hava olayları tehlikesi

Ekim ayında Başkan Joko Widodo Endonezya’yı, tahmin edilen La Nina hava sisteminden kaynaklanan şiddetli yağışların sel ve toprak kaymalarını tetikleyebileceği ve ülkenin tarımsal üretimini etkileyebileceği konusunda uyardı. La Nina adı verilen hava sistemi, ekvator Pasifik Okyanusu’ndaki alışılmadık derecede soğuk sıcaklıklarla karakterize edilir. Endonezya bu dönemde sık sık sel ve toprak kaymaları yaşanır. Özellikle Kasım ayından Mart ayına kadar yağışlı mevsimde gerçekleşir. Normal şartlar altında toprak kaymalarını önleyen yasadışı orman kesimi nedeniyle durum daha da kötüleşir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.