islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3228
EURO
35,0703
ALTIN
2.306,75
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Endonezya İngiliz kadını “terör” şüpheli listesinde gözaltına aldı

Endonezya İngiliz kadını “terör” şüpheli listesinde gözaltına aldı
Mirat Haber Ajansı

Endonezya, küresel terör şüphelileri listesinde adı geçen bir İngiliz kadını gözaltına aldı ve vize ihlalleri nedeniyle sınır dışı etmeyi planlıyor. Manchester doğumlu, bir zamanlar artık ölmüş bir Endonezyalı savaşçıyla evli olan İslam’a dönüşen Tazneen Miriam Sailar, uluslararası terör suçlarıyla suçlanmasa da o ve ölmüş kocası aynı zamanda Endonezya polisi şüpheli yerli ve yabancı savaşçılar listesinde yer almakta. Listede, DAEŞ (IŞİD) grubunun kafa kesme videolarında yer alan Fransız hiciv dergisi Charlie Hebdo’da personeli katleden kardeşlere yakın bir başka isim de var.

Avukatı Farid Ghozali’ye göre, 47 yaşındaki Sailar ve 10 yaşındaki Endonezya doğumlu oğlu, Güneydoğu Asya ülkesinde kalmak için gerekli belgelere sahip olmadığı iddiaları nedeniyle geçen yıl yakalandıktan sonra Cakarta’da tutuluyordu. Endonezya göçmenlik müdürlüğü sözcüsü Ahmad Nursaleh basına verdiği demeçte, İngiltere Büyükelçiliğini İngiltere’ye dönüşünü kolaylaştırmak için beklerken gözaltına alındığını söyledi. Cakarta’daki İngiliz Büyükelçiliği yorum yapmaktan kaçındı ve sınır dışı edilmenin ne zaman gerçekleşeceği belirtilmedi.

Kaynaklar, Endonezya polisi belgesinin, Sailar’ın 2015’te Suriye’de öldürülen kocası da dahil olmak üzere diğer 400 kadar terör zanlısıyla birlikte neden listelendiğini söylemediğini söyledi. Davaya aşina olan kaynaklara göre, çiftin 2010 evliliği, Jemaah Islamiyah (JI) grubunun ruhani lideri Endonezyalı din adamı Ebu Bekir Beşir tarafından yönetildi. Ekim 2002’de yaklaşık 90 Avustralyalı tatilci de dahil olmak üzere 200’den fazla kişinin öldürüldüğü Bali bombalamalarının arkasında JI üyeleri olduğu ifade edildi. Sailar, Suriye’de çatışmalarla boğuşan kadınlara ve çocuklara yardım gönderen ölmüş eşinin adını taşıyan bir yardım kuruluşunu işletti. Avukatı, 2005 yılında Müslümanların çoğunlukta olduğu Endonezya’ya doğal afet kurbanlarına yardım eden bir Hıristiyan insani vakfın tıbbi gönüllüsü olarak geldiğini söyledi. Sailar, 20 Şubat 1973’te Manchester’da doğdu ve İngiliz pasaportuna sahip. Endonezya polisinin terörist listesi de en az iki takma ad kullandığını söyledi. Endonezya’nın terörle mücadele ekibi Sailar’ı sorguladı. Avukatı, herhangi bir suçlama yapılmadığını, ancak sınır dışı prosedürünün başlatıldığını belirterek, Sailar’ın Endonezya’da kalmak istediğini ekledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.