islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5788
EURO
35,0430
ALTIN
2.459,26
BIST
9.830,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Endonezya ve BAE İşbirliği Arayışında

Endonezya ve BAE İşbirliği Arayışında

Mirat Haber Ajansı

Dev Müslüman ülke Endonezya’nın Cumhurbaşkanı Jokowi Widodo Pazar günü resmi bir ziyaret için Abu Dabi’ye gitti. İki ülke, ılımlılık ve sürdürülebilir enerji konusundaki ortak bir vizyonu oluşturarak ikili ilişkilerini yeni bir düzeye çıkarmak istiyor. Jokowi, Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi Sürdürülebilirlik Haftası’nda açılış konuşması yapmak üzere ülkeye geldi. Uzmanlar tarafından Endonezya ve BAE’nin gelecekteki ilişkileri, küresel enerji güvenliği sorunlarına ortak yanıt verme istekliliklerine bağlı olarak gelişeceği belirtilmekte.

Bir milyar insanın bugün hala elektrik ve temiz enerjiden yoksun olduğu dünyamızda enerji ve fosil yakıt tüketimi iklim değişikliğine yol açarken tüm sektörlerde yenilenebilir ve verimli enerji üretimini ilerletmek için çok daha fazlasının yapılması gerekmekte. Bu da, iki büyük enerji üreticisi olan Endonezya ve BAE’ni ilişkilerini yeni enerji ortaklıklar geliştirecek şekilde bu zorluklara cevap vermeye yönlendiriliyor.

Bu nedenle Başkan Jokowi’nin ziyareti iki mesaj taşımakta: Birincisi, özellikle sürdürülebilir enerjiyle ilgili stratejik yatırım anlaşmalarını teşvik etmek ve enerji güvenliğini sürdürülebilir enerjiye dönüştürmenin bir yolu olarak yeşil büyüme vizyonunu paylaşmak. İkincisi de ılımlılığı ve toplumsal hoşgörüyü ilerletmede İslam’ın barışçıl hakiki değerlerini öne çıkarmak.

Endonezya-BAE ilişkisi iki ülke de resmi bağımsızlıklarını elde ettikten sonra 44 yıl önce başladı ve sürekli büyüdü. Liderler arasında ziyaret alışverişleri, son dönemde diyanet, eğitim, sağlık ve tarım anlaşmalarıyla beraber ortaklıklar yapılması, iki ülke arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesinde etmen. İki ülke lideri İslami konularda bir mutabakat zaptı imzalayarak barış ve hoşgörü konusunda kararlılıklarını da sergilediler. Bu yöndeki İslami değerlerin dünyaya yayılması için istişare, imam kapasitesi artımı,  camilerin yönetimi, İslamiyetin tebliği gibi çalışmalar da artırılmak istenmekte.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.