Esnaf için ahilik sandığı uygulaması geliyor

Maliye Bakanı Naci Ağbal,  TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bugün (14.02.2017) görüşülecek “Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”yle esnafı ilgilendiren büyük bir uygulamayı daha başlatmayı öngördüklerini ifade etti.

Ağbal, iş yerini kapatan esnafın oluşacak gelir kayıplarını telafi etmek üzereEsnaf Ahilik Sandığı‘nın kurulacağını belirterek, şunları kaydetti:

“Nasıl ki ücretliler için İşsizlik Fonu oluşturduysak, esnafımız için de benzer bir uygulama getiriyoruz. Esnaf Ahilik Sandığı uygulamasından, ilgili kanun kapsamında 4/B sigortalısı olan yaklaşık 1,9 milyon sigortalı faydalanacak. Bu uygulama, başta esnaflarımız ve tacirlerimiz olmak üzere şirket ortağı olan gerçek kişiler ile noterleri de kapsamaktadır. Öngördüğümüz düzenlemede, esnaf ahilik sandığı sigortalısı olan esnafımız, her ay prime esas kazancı üzerinden yüzde 2 oranında prim ödeyecek ve devlet olarak biz de yüzde 1 oranında prim ödeyerek sandığa destek olacağız.”

Sandığa ödenecek bu tutarın en az, asgari ücretin yüzde 3’ü olacağı bilgisini veren Ağbal, vatandaşların bunun yüzde 2’sini, yani yaklaşık 35 lirasını, devletin de 18 lirasını ödeyeceğini ifade etti. Ağbal, şöyle devam etti:

“Esnafımız iflas ederse, iş yerini kapatmak zorunda kalırsa ve bu nedenle sigortalılığı sona ererse, sigortalılığının sona erdiği tarihi izleyen günden itibaren Esnaf Ahilik Sandığı ödeneği almaya hak kazanacak.

Esnaf Ahilik Sandığı ödeneği, sandığa; 720 gün prim ödeyen sigortalıya 180 gün, 900 gün prim ödeyen sigortalıya 240 gün, bin 80 gün prim ödeyen sigortalıya ise 300 gün, süreyle verilecek.

Verilecek ödenek, sigortalıların son 4 ay ortalama prime esas kazancına göre belirlenecek. Aylık ödenek tutarı, asgari ücretin yüzde 40’ından, yani 711 liradan az, yüzde 80’inden, yani bin 422 liradan fazla olamayacak. Sigortalılar ve hak sahipleri, Esnaf Ahilik Sandığı ödeneği aldığı süre içerisinde sağlık hizmetlerinden de faydalanabilecek.”

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Recent Posts

  • Gündem

DUADAN KORKAN KEMALİST NİKAH MEMURU

Duadan Korkan Kemalist Nikah Memuru "Duadan korkulur mu?" demeyin. Kemalist kafalar ve jakoben laiklik ile…

37 dakika ago
  • Gündem

İsrail Ordusu, Gazze’nin Refah Bölgesine Kara Saldırısı Başlattı

İsrail Ordusu, Gazze’nin Refah Bölgesine Kara Saldırısı Başlattı İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde gerginliği artıran bir…

2 saat ago
  • Gündem

DOĞAL GIDALAR FAYDALANMAMIZ GEREKEN MUCİZELERDİR

DOĞAL GIDALAR FAYDALANMAMIZ GEREKEN MUCİZELERDİR Görsel ve yazılı medyanın büyük çoğunluğunun işledikleri din ve cinselliğe ilişkin…

3 saat ago
  • Gündem

Milli Eğitim Bakanlığı: 20 Bin Öğretmen Ataması Yapılacak

Milli Eğitim Bakanlığı  20 Bin Öğretmen Ataması Yapılacağını Açıkladı Milli Eğitim Bakanlığı, 20 bin öğretmen…

3 saat ago
  • Makale

İSLAMΠSEMBOLLERİ BIRAKALIM

İSLAMΠSEMBOLLERİ BIRAKALIM Bu gün sosyal medyada gördüğüm iğrenç bir görüntü ile irkildim. Açıklayayım: Yan masalarda…

4 saat ago