islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5698
EURO
34,6715
ALTIN
2.503,77
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
15°C
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C

Etiyopya başkentte olağanüstü hal ilan etti

Etiyopya, çeşitli şehirlerdeki şiddet olaylarının ortasında, Amhara bölge eyaletinin güney kesiminde olağanüstü hal ilan etti.

Etiyopya başkentte olağanüstü hal ilan etti

Etiyopya, çeşitli şehirlerdeki şiddet olaylarının ortasında, Amhara bölge eyaletinin güney kesiminde olağanüstü hal ilan etti.

Mirat Haber Ajansı

Etiyopya, çeşitli şehirlerdeki şiddet olaylarının ortasında, Amhara bölge eyaletinin güney kesiminde olağanüstü hal ilan etti. Savunma Bakanlığı Pazar günü yaptığı açıklamada, son üç günde Ataye kasabasında ve Oromia özel bölgelerindeki diğer bazı bölgelerde ölümcül silahlı şiddet gördüğünü ifade etti. Açıklamada, silahlı kişilerin saldırılarında belirsiz sayıda kişinin öldüğü ve malların yok edildiği belirtildi. Birçok sivilin silahlı çatışmalardan kaçtığını da ekledi. Amhara bölgesine Etiyopya’nın en büyük ikinci grubu olan etnik Amhara grubu hakimdir, ancak Oromo özel bölgesi esas olarak baskın grup olan Oromos tarafından doldurulur.

Acil durum ilanı, Etiyopya ordusunun Kuzey Shoa bölgesine ve Oromo özel bölgesine asker göndermesinden bir gün sonra geldi. Bu hareket, Haziran için planlanan ulusal seçimler öncesinde Etiyopya’nın savaşın vurduğu Tigray bölgesinin ötesine uzanan sürekli bir güvensizliğin altını çiziyor. Etiyopya’nın baş ombudsmanı Endale Haile, bu ayın başlarında Amhara’daki şiddetin Mart ayında birkaç gün içinde 300’den fazla kişiyi öldürdüğünü açıkladı. Oromo özel bölgesindeki Jile-Temuga bölgesinin baş yöneticisi Jemal Hassen Mohammed, şiddetin 19 Mart’ta etnik bir Oromo dua liderinin bir caminin önünde vurularak Amhara güvenlik güçleri ile etnik Oromo siviller arasında çatışmalara yol açmasının ardından başladığını belirtti. Başbakan Abiy Ahmed, Amhara ve diğer yerlerdeki şiddeti ele alması için artan bir baskı altında.

Nobel ödüllü başkan

Amhara’daki şiddet aynı zamanda Abiy’in Refah Partisi’nin Oromo ve Amhara kanatları arasında birbirlerini sorumlulukla suçlayan keskin nişancılara yol açtı. Abiy, Amhara ve Oromo gençleri tarafından birkaç yıl süren hükümet karşıtı protestoların ardından 2018’de iktidara geldi. Ertesi yıl Nobel Barış Ödülü’nü kazandı, ancak görev süresi etnik şiddet tarafından gölgelendi. Analistler, heyecanla beklenen 5 Haziran’da yapılacak ulusal seçimlerin daha fazla güvensizlik getirebileceği konusunda uyarıyorlar. Devam eden huzursuzluğun oylamayı organize etme çabalarını engelleyebileceğini söylüyorlar. Ulusal seçim kurulu başkanı Birtukan Medeksa yaptığı açıklamada, güvensizliğin Kuzey Shoa ve Oromo özel bölgeleri de dahil olmak üzere birçok yerde seçmen kayıtlarını geçici olarak durdurduğunu açıkladı.

ETİKETLER: OHAL
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.